Чувство за несигурност - откъде идва и как да го преодолеем

Автор: Plovdiv Now 4769
Чувство за несигурност - откъде идва и как да го преодолеем

Казано най-просто и ясно несигурността се свързва с наличието на съмнения. hera.bg се задълбочи в разглеждането на този въпрос.  Когато се съмняваме в способностите си да постигнем определен желан резултат или когато изпитваме страх да загубим това, което притежаваме. Следователно, несигурността произтича от мисленето, че по някакъв начин сме недостатъчни и че текущите ни ресурси са оскъдни, за да позволят да получим нещо, което искаме или да се придържаме към това, което вече имаме.

Магистърът по психология и автор Ханан Парвес обяснява: „Чувствата за несигурност са предупредителни сигнали от ума ви, които ви казват, че може да загубите нещо, което е важно за вас или може да не успеете да постигнете това, което искате. Финансовата нестабилност и неувереността, които се срещат във взаимоотношенията, са често срещани примери за поява на чувство на несигурност, което хората изпитват.“
Аспектите, които най-често предизвикват усещане за несигурност са – критика в миналото, негативна представа за себе си, постоянна нужда от одобрение, липса на вяра, нереалистичната представа, създавана от социалните мрежи и медиите като цяло, невъзможността да приемем себе си такива, каквито сме.

Кои са областите, в които изпитваме най-голяма несигурност?

Финансова несигурност - Има много причини, които могат да накарат човек да се почувства финансово несигурен. Те могат да варират от израстването при лоши обстоятелства до липсата на вяра в уменията за получаване на надежден източник на доходи. Ефектът обаче е един и същ - вие се съмнявате във финансовото си бъдеще. Начинът да се справите с този тип несигурност е да откриете конкретната причина за чувствата и да работите по отстраняването ѝ. Ако нямате работа, може би е време да се заемете сериозно с намирането на подходящ вариант за вас, който да ви осигури нужното спокойствие. Ако смятате, че вашите умения не са достатъчни, за да ви осигурят стабилна професия, помислете за възможност за придобиване на допълнителна квалификация, разширяване на познанията в дадена област, нов образователен курс – всичко това ще ви даде повече увереност и шанс за намиране на по-добра позиция в дадена кариерна област. Финансовата несигурност обикновено преследва онези хора, които имат дълбока нужда да станат финансово независими: „Тази нужда може да бъде развита, ако човек е отгледан при лоши условия или ако е имало някакво голямо събитие в миналото му, което го е накарало да осъзнае, че парите са важни за него или че „той няма достатъчно“, споделя Парвес.

Несигурност в отношенията - Ако човек се съмнява в способността си да намери партньорска връзка или да запази сегашния си партньор, той ще се почувства несигурен. Тази несигурност произтича от мисленето, че не сте достатъчно добри за човека, с когото сте или искате да бъдете. Хората, които са неуверени във взаимоотношенията си, вярват, че партньорът им ще ги напусне рано или късно и затова са склонни да станат много притежателни и изискващи нечие цялостно внимание и любов. Ако постоянно звъните на партньора си, за да проверявате къде е и с кого, ако изпитвате ревност, когато любимият човек говори с представители на противоположния пол, то чувството на несигурност се проявява с пълна сила. Начинът за преодоляване на несигурността във взаимоотношенията е да се идентифицира причината, която се крие зад нея и да се работи по нейното премахване преди да нанесе вреди за връзката. Много хора с критично мнение за себе си сами предизвикват и захранват чувството за несигурност, търсейки причини, поради които са необвързани например (често отнасящи се към външния вид или неспособност да общуват „правилно“). Справянето с такава несигурност идва преди всичко отвътре, първо с промени на негативните модели на мислене, спиране на постоянната критика, с нереалистичните представи и очаквания – за нас самите и околните. Когато се чувствате добре в кожата си, приемате себе си и се грижите за личния си комфорт, то и увереността ви ще бъде по-стабилна.

Как можем да преодолеем усещането за несигурност:

Прошка – за предишни грешки, пропуски и съжаления; разделяне с миналото без да поглеждате назад, независимо какво преживявате сега;
Приемане – външно и вътрешно, без да очаквате одобрение от околните. Моментът, в който се научите да се обичате и цените, заедно с всеки малък недостатък, ще промени живота ви изцяло, давайки ви една прекрасна лекота и свобода, по-добри взаимоотношения и самочувствие;
Без сравнения – всички хора са различни във външния си вид, в ежедневните си случвания, възможности, страхове, мечти. Наслаждавайте се на вашето собствено „пътешествие“ през живота, на красивите моменти и преодолени трудности, които ви отличават и ви правят специални;
Доверие в настоящия момент – живейте тук и сега, оценявайте и се радвайте на днешния ден, той е всичко, което имате. Това доверие води със себе си спокойствие и освобождава от товара на минали преживявания и страхове за бъдещето.

Чувството на несигурност и мотивацията

Много хора смятат, че има нещо нередно или ненормално в това да се чувстват несигурни и затова се опитват да скрият неувереността си, доколкото могат. Истината е, че всички се чувстваме несигурни по един или друг начин. Това, което повечето хора не осъзнават е, че несигурността може да бъде мощен източник на мотивация. Ако признаем, че се чувстваме неуверени и спрем да се преструваме, че несигурността ни не съществува, тогава ще предприемем стъпки, които могат да доведат до големи постижения и щастие. Това е пътят. Откривате нещата, с които се борите и ви притесняват, и се научавате да работите с тях. Научете се да измествате своята перспектива, да виждате какво ви увлича и го превърнете във възможност да практикувате нови умения. Това ще ви помогне да приемате, обичате и да се доверявате повече на себе си и на хората около вас.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина