5 причини да пием по чаша червено вино

Автор: Plovdiv Now 6232
5 причини да пием по чаша червено вино

Сигурно често сте чували, че червеното вино е добро за здравето. Но по какъв точно начин то оказва благоприятен ефект на тялото ни?

През последните няколко десетилетия са проведени множество изследвания, чиито резултати сочат, че има връзка между храната и течностите, които приемаме, и здравето ни, пише vesti.bg.

Червеното вино също е било обект на подобни изследвания, а днес ще ви дадем пет основателни причини, които да ви мотивират да се почерпите с една чаша тази вечер.

Защитава сърцето

Смята се, че червеното вино има роля в опазването на сърдечно-съдовата система, а редовната му консумация (разбира се, в умерени количества) намалява риска от развиването на сърдечни болести.

И все пак Американската сърдечна асоциация предупреждава, че това вероятно е свързано и с начина на живот, който включа и хранителните навици.

Според тях червеното вино има положителен ефект върху здравето, когато консумацията му е комбинирана с богат на плодове и зеленчуци хранителен режим.

Бори се с възпаленията

Черното вино е богато на полифеноли, съединения като ресвератрол, танин и катехин. Особено ценен е ресвератролът, който освен във виното и гроздето се съдържа още във фъстъците и черния шоколад.

Благоприятните ефекти от полифенолите, които се съдържат и във виното, са добре познати.

Неслучайно червеното грозде, от което се прави червеното вино, често е съставка в кремове за лице, особено за кожа, склонна към възпалителни процеси като акне и зачервявания.

За бистър ум

Флаванолите във виното могат да защитят клетките в тялото, които поддържат здрави кръвоносните съдове – ключово физиологично предимство, което може да подобри притока на кръв към мозъка и да предотврати развитието на вредни отлагания върху клетките.

Въпреки че тестовете върху хора все още не са потвръдили това, се смята, че споменатият по-горе ресвератрол може да предотврати влошаването на паметта, свързано със старостта.

Дълголетие

Що се отнася до старостта, проучване, публикувано през 2014 г., което проследява хора в продължение на няколко десетилетия, установява, че ресвератролът в комбинация с подходящ хранителен режим, може да е причината някои хора да живеят по-дълго от други.

Точно затова е препоръчително да пиете чаша вино с ястия от средиземноморската кухня или добре балансирани ястия по ваша преценка.

Подобрява настроението

Не е тайна, че една чаша вино е в състояние да подобри настроението ни. Резултатите от споменатото по-горе изследване показват, че хората се отпускат по-лесно и настроението им е по-добро в среда, в която смятат за негостоприемна, ако консумират чаша вино.

Има ли консумацията на червено вино и негативни страни?

Като всяка храна или напитка и консумацията на червено вино има своите негативни страни. И, разбира се, това се отнася до прекомерната консумация.

Когато специалистите говорят за ползите от консумацията на червено вино, става въпрос за една чаша вино от време на време, а не редовната му консумация в големи количества.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина