Митрополит Киприан отлетя за Йерусалим, ще се завърне с Благодатния огън

Автор: Plovdiv Now 8736
Митрополит Киприан отлетя за Йерусалим, ще се завърне с Благодатния огън

Митрополит Киприан замина с правителствения самолет за Йерусалим, за да донесе Благодатния огън, съобщиха от правителствената пресслужба.

За първи път с българската делегация, по изричната молба на Македонската православна църква (МПЦ), пътува и представител на - Охридска архиепископия - епископ Яков, който ще отнесе огъня от Светите места в Скопие.

Решението македонски епископ да се присъедини към българската делегация беше взето на 3 април т.г. на среща на министър-председателя Бойко Борисов с митрополит Киприан в качеството му на ръководител на Комисията за уреждане на статута на Македонската православна църква - Охридска архиепископия. Комисията беше създадена в края на 2017 г. след искане на МПЦ Българската православна църква да съдейства за уреждане на статута й. А за първи път Северна Македония получи Благодатния огън от България миналата година.

Очаква се Благодатният огън, донесен от българската делегация, да пристигне на Правителствения терминал в 19.50 ч. След което той ще бъде отнесен в Синодалния параклис, откъдето главният секретар на Светия синод епископ Герасим ще го пренесе до храм-паметника "Свети Александър Невски" и ще го предаде на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина