Православната църква отбелязва Петдесетница

Автор: Plovdiv Now 3116
Православната църква отбелязва Петдесетница

Днес за православния свят е един от големите Господски празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Възкресение Христово Светият Дух слязал шумно, във вид на огнени езици над апостолите и ги обдарил с благодатните си дарове. Видимото му и осезаемо явяване разкрива за света третото лице на Троичния Бог - Дух Светий, поради което Петдесетница се нарича още празник на Света Троица. Той се приема за рожден ден на Христовата църква. По време на по-особеното празнично богослужение на колене се четат молитви за благодатни дарове, с които богомолците да се утвърдят като истински Христови следовници. Като символ на огнените езици, придошли над апостолите, на вярващите се раздават орехови листа, които се отнасят по домовете за благословение.

“Ние празнуваме Петдесетница - пришествието на Светия Дух, като окончателно изпълнение на Божието обещание, тайнство велико, досточудно, изпълващо ни с надежда” - така св. Григорий Богослов говори за днешния голям Господски празник. Към случилото се на този ден, десет дни след Възнесение Господне, когато преди да се издигне в небесата, Христос отново предвъзвестил на апостолите, че скоро ще бъдат кръстени с Дух Светий и ги отпратил към Йерусалим в радостно очакване, насочва взора ни врачанският митрополит Григорий:

"И ето, светите апостоли, в изпълнение на наредбата Господня, бяха събрани, както винаги, на молитва в една горница тогава, когато се случи чудото. И то се случи на деня Петдесетница, когато Йерусалим е изпълнен с много народ от всички краища на света. Именно тогава се чува силен шум, като от силен вятър и слизат езици, като че ли огнени, и се спират и разделят върху всеки един от светите апостоли. Тогава те приемат този Дух Свети, изпълват се с Него и вече променени - от изплашени рибари, закючени в горницата, те излизат смело и всеки на различен език започва да проповядва Господ Исус Христос – възкръсналият от мъртвите.", предава БНР.

Така, както Исус Христос се яви на земята видимо пред всички, така и дух Свети слиза видимо, осезаемо, за да бъде видяно това събитие и да бъде чуто от множеството народ. След словото на апостол Петър повече от 3 хиляди души повярвали, на следващия ден – още 5 хиляди. Тогава се основава църквата Божия и хората започват да се кръщават в името на Исус, Спасителят. Върху всички повярвали слиза Светият дух.

"Кой Бог е велик като нашия Бог? Ти си Бог, Който вършиш чудеса." - Това са словата на едно от знаковите песнопения на Петдесетница. Има обичай, когато то се пее, от олтара да бъде разхвърляна орехова шума.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина