Международен ден на майчиния език празнува космополитният Пловдив

Автор: Plovdiv Now 13025
Международен ден на майчиния език празнува космополитният Пловдив

Международният ден на майчиния език на 21 февруари е празник, посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Отбелязва за пръв път през 2000 година,  като всяка поредна година честването има различен акцент. 

Понастоящем в света съществуват около 7000 езика, като почти 96% от тях се използват от малка група хора - около 4% от населението на планетата. Запазването и съхраняването на всички езици, които съществуват в света, е сред основните цели на ЮНЕСКО. 

Организацията смята езиковото многообразие за един от най-мощните инструменти за съхраняване на материалното и нематериално наследство на човечеството. Тя активно подкрепя страните, които пълноценно използват всички методи на диалог и предаване на знания, насърчават езиковото многообразие, запазват образованието на майчин език, където това е възможно и по този начин утвърждават културното многообразие като обществена ценност.

Припомняме, че по повод Международния ден на майчиния език крилата фраза на Шекспир "Да бъдеш или да не бъдеш" ще прозвучи на 30 езика, включително на санскрит, арабски, пущу и сесото, на 21 февруари от 18,00 часа в Малката базилика в Пловдив. 

Цитатът от една от най-популярните Шекспирови пиеси – „Хамлет“ не е избран случайно. През 2019 година се навършват 455 години от рождението на гениалния английски поет и драматург, преведен на почти всички официални писмени езици. Събитието е част от Културния календар на Община Пловдив  и се реализира с подкрепата на Клуба на консулите в Пловдив.

 “Да бъдеш или да не бъдеш – това е въпросът ” публиката ще чуе най-напред в оригинал на английски, а след това на български и още 30 езика, сред които китайски, монголски, персийски и ксоса. Сред участниците са момичета и момчета, чийто език е жестомимиката.

Идеята на празника е да подчертае заслужената роля на всички езици в изграждането на културната идентичност и творчество в годината, в която Пловдив е Европейска столица на културата. Участниците ще представят традиционни за своята държава музика и танци.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина