Днес Пловдив се прекланя пред големия държавник Стефан Стамболов, честваме 165 години от рождението му

Автор: Валерия Василева 11219
Днес Пловдив се прекланя пред големия държавник Стефан Стамболов, честваме 165 години от рождението му

Днес Пловдив отбелязва 165 години от рождението на големия държавник Стефан Стамболов. Честването е от 11,00 часа на едноименния площад пред сградата на Общината. Пловдивчани и гости на града са поканени да присъстват.

Стефан Николов Стамболов е бележит български държавник и революционер, както и журналист и поет. Апостол е на Вътрешната революционна организация. Участва в подготовката на Старозагорското и Априлското въстание. Бил е руски военен кореспондент през Руско-турската война (1877 – 1878). След Освобождениетосе издига в средите на Либералната партия в Княжество България. След преврата от 1886 г. оглавява Регентството, потушава размириците в страната с цената на дълготраен разрив на отношенията с Русия. През 1887 г. е назначен за министър-председател и се задържа на власт до 1894 г.

Като председател на Народното събрание в началото на септември 1885 г. Стамболов е между първите лидери на Княжество България, които подкрепят Съединението, обявено в Пловдив от източнорумелийски офицери и дейци на Българския таен централен революционен комитет. Той съставя прокламацията, с която на 8 септември княз Александър приема сливането на двете български области и се нагърбва със защитата му.

Основава ръководи Народнолибералната партия до убийството му. Той е сред основоположниците на икономическия и културния подем на България в десетилетията до Балканските войни.

В тържественото честване на 31 януари ще се включат военен духов оркестър, представителен взвод и венценосци. Слово за държавника ще произнесе инж. Борислав Стаматов – обществен  посредник на Община Пловдив, а водещ на церемонията ще е актьорът от Драматичен театър Пловдив - Ивайло Христов.

За почитане на годишнината от рождението на Стамболов са поканени Областният управител, Кметът на Община Пловдив, Председателят на Общинския съвет- Пловдив, заместник-кметове и представители на общината, кметове на райони, общински съветници, Командването на пловдивския гарнизон, представители от армията, църквата, политически и обществени организации, граждани и медии.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина