Звезди на Локо се включват в турнир по нов модерен спорт

Автор: Добринка Димова 4925
Звезди на Локо се включват в турнир по нов модерен спорт

Звезди на Локо се включват в турнир по най-новия хитов спорт текбол.  Капитанът и Футболист №1 на България за миналата година Димитър Илиев и бившият нападател на черно-белите Симеон Райков ще демонстрират умения в любителско състезание, което ще се проведе утре от 9 ч. в Спортна зала „Оптимум” на Асеновградско шосе. Турнирът се организира за първи път в България, а инициатори са Teqball Bulgaria.

Припомняме, че спортът навлиза наскоро у нас, като първи по него се запалиха младежи от Асеновград. Базиран е на основата на футбола. Подходящ е както за професионалисти, така и за аматьори, които имат желание да развиват своите технически умения, концентрация и издръжливост. Сред посланиците на играта има световноизвестни имена като Роналдиньо, Неймар, Кристиан Карембьо, Робер Пирес, Луиш Фиго, Джанфранко Дзола.

Текболът представлява игра с футболна топка върху специална маса. Топката се удря основно с глава, но може да се използва цялото тяло, без ръцете. Може да се играе по двойки, четворки, а също и няколко играча – по правилата на „въртележката” от тениса на маса.

Играчите имат право да жонглират с топката до три пъти, след което тя трябва да бъде изпратена в противниковата половина. Играе се до два от три сета. Всеки сет е до 20 точки. Играчът или тимът има право на два сервиса като в тениса на корт. Подаването се сменя след всеки четири точки. Топката не се докосва с една и съща част на тялото два пъти поред.

Счита се, че текбол е най-чистата форма на футбола, тъй като няма физически контакт между играчите и наранявания вследствие на сблъсък няма как да се получат. Нещо повече – според официалните правила играчите нямат право да докосват масата и това допълнително намалява риска от травми.

Душата на този спорт е масата. Тя е едно ново и революционно оборудване, което е създадено след двугодишни тестове и проучвания, за да се получи задоволителна форма, отговаряща на изискванията на създателите на текбол. Разделена е не от мрежа, както при тениса на маса, а от твърд материал, така че топката лесно да отскача. Извитата форма пък е с цел победител в играта да бъде този състезател, който има най-добрите умения, като не се разчита на късмета.

Утре всеки желаещ ще може да изпробва уменията си в този спорт. Възрастови ограничения няма, а всички участници ще получат награди. Играта ще бъде по двойки и единици. 10 минути преди началото, ще бъде изтеглен жребият за участие.

Какво разказаха наскоро треньорът на асеновградчани Николай Зочинов и състезателите, вижте във видеото:

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина