Жена пропадна в тротоар и счупи глезена си, осъди Община Пловдив

Автор: Plovdiv Now 6403
Жена пропадна в тротоар и счупи глезена си, осъди Община Пловдив

Пловдивчанка осъди Община Пловдив за 7 000 лв. след като пропадна в тротоар и счупи глезена си. На 13.05.2020г. при смрачаване, жената се е движела по тротоара, когато левият и крак попаднал в дупка от липсваща плоча и се огънал.

Жената изпитала силна болка и паднала. На виковете й за помощ се отзовали двама мъже, които й помогнали да се изправи и да събере разпилелият се багаж от чантата й. Тя се обадила по телефона на 112, след което е била откарана в спешното. След преглед и направена рентгенография на глезен е установено, че трябва да й се постави гипсов ботуш за период от 45 дни. Това затруднило предвижването и настъпило обездвижване, което довело до необходимост от ежедневно обслужване от друго лице.

Дори след сваляне на гипса, жената не е можела да стъпва на левия си крак, чувствала силни болки, което продължило по време на възстановяването и продължава до момента. Болката е особено осезаема при промяна на атмосферните условия. След свалянето на гипса, пострадалата била насочена към рехабилитационни процедури, които продължили до 20.10.2020 г. Процедурите също били болезнени. Това наложило прием на болкоуспокояващи, а инцидентът променил начина на живот на жената.

Свидетели твърдят, че намерили жената да се държи за оградата и да плаче. Твърдят още, че мястото не е било осветено. Дупката представлявала пукнатина в плочките с дълбочина около 7-10 см и широчина- повече от човешко стъпало. Преди да пострада, жената е била изключително подвижна, но след случилото се, тя вече не била същия човек, твърдят близките й.

Община Пловдив дължи осигуряване на обезопасяването на местата, отредени по план за тротоари, каквото е мястото, където се е случил инцидента, но въпреки това оспориха жалбата на жената и отрече отговорността си за инцидента.

Заключението на съда е, че жената е попаднала в дупка на тротоар по улица в Пловдив, която не е била осветена, обезопасена и сигнализирана. Действията на служителите на Община Пловдив изразяват безотговорно отношение към възможните опасности за живота и здравето на пешеходците. Жената е претърпяла значителни болки в рамките на няколко месеца. Тя е била обездвижена и е последвало продължително възстановяване, необходимост от чужда помощ при обгрижване, продължителна нетрудоспособност, промяна в начина на живот и развит посттравматичен синдром, казват магистратите. 

Вследствие на това, съдът присъжда обезщетение в размер на 7 000 лв. и разноските по делото, които са още 1000 лева. 

Решението подлежи на обжалване пред Пловдивския окръжен съд в двуседмичен срок от датата на връчване на страните.

За съжаление обаче парите няма да бъдат платени от служителите, които не са изпълнили задълженията си, а ще излязат от джоба на данъкоплатците. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина