На днешния ден преди 61 години земеделци изравят едно от златните съкровища на България

Автор: Plovdiv Now 10377
На днешния ден преди 61 години земеделци изравят едно от златните съкровища на България

Датата е 10.05.1961г. Земеделците от село Горнослав отишли да разорават стръмната нива “Палихор”. С волски впряг започнали да ровят бразда подир бразда. И изведнъж изпод плуговете се търкулнала делва, а по прясната угар се разпръснали жълтици. Така било открито Горнославското златно съкровище – едно от малко известните съкровища на България.

Съвсем неочаквано, попаднали на богата находка, състояща се от 786 броя златни корубести монети, поставени в меден съд.  Изследователите предполагат, че  е принадлежало на Бачковския манастир и е  укрито през 1189 година – по време на управлението на един от династията Ангели – Исак ІІ Ангел. / 1185 – 1195 /

Монетите са много добре запазени, което говори, че не са били в парично обръщение от отсичането им. Съкровището е формирано  в период от сто години и съдържа парични знаци от цялата династия Комнини  - Исак І Комнин, Алексий І Комнин, Йоан ІІ Комнин, Мануил І Комнин, Алексий ІІ Комнин, Андроник І Комнин  и само една от династията Ангели /на Исак ІІ Ангел/.

Заключението, че е собственост на Бачковския манастир идва от типика /устава/ на манастира. В него се посочва, че светата обител трябва да притежава десет литри златни монети винаги на разположение - неприкосновени за неочаквани и непредвидени обстоятелства.

Такива неочаквани и непредвидени обстоятелства има през 1189 година – годината, за която се предполага , че е укрито край Горнослав. През 1189 година от тук преминават колоните на Третия кръстоносен поход. В края на август те влизат, настаняват в Пловдив и се подготвят за зимуване. С цел осигуряване на изхранването си предприемат екпедиции във всички посоки около града. Отряд начело с маршал Хенрих фон Калден превзема Асеновград, Бачковския манастир и околните селища в тази посока.

Така изследователите стигат до извода, че Горнославското златно съкровище е принадлежало на Бачковския манастир и е било укрито , заради наближаването на кръстоносния поход и опасността от заграбването му.

Днес Горнославското златно съкровище е изложено в една от залите на Пловдивския археологически музей.  То буди възхищението на посетителите с огромното количество монети. Заедно с другите български съкровища многократно е показвано по света, за да разказва за славни времена на българската държава.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина