Защо не трябва да слaгаме краката си на масата? Защото масата е Престол

Автор: Plovdiv Now 4921
Защо не трябва да слaгаме краката си на масата? Защото масата е Престол
Защо не трябва да слaгаме краката си на масата? Защо не трябва да сядаме върху масата? Защо не трябва да лягаме на масата? Защо не трябва да танцуваме на масата? Защото масата е Престол.
 
В древните обичаи на всички християнски народи хората са целували масата, след като ставали след хранене. Може би сте забелязали. Ние стоим в олтара. Сега всички сме в олтара. Няма иконостас. Каквото и да вземем от престола, целуваме Престола. Вземаме кръста, вземаме евангелието - целуваме Престола. Ето как хората целуваха масата в къщи. На масата имаше хляб.
 
И когато се нахранваха, целуваха масата и ставаха от нея. А да сложиш краката си на масата, като в американската култура, е нещо прекалено нагло. Това е някакъв вид сатанизъм. Как може да сложите краката си там, където хората се хранят... "Ако слагаш хляб на масата, тогава масата е Престол. А ако на нея няма и парче хляб, тогава масата е дъска." В същата източна Полша при селяните и до днес може би първо домакинята начертава кръст върху хляба с нож. А след това отрязва първото парче. Дава го на бащата. След това на най–големия си син, а след това и на всички останали по ред. Всичко това е много важно.
 
Трудно е човек да побеснее, ако разбира основни неща. Ако не плюе в кладенеца, не слага крака на масата, не се смее на инвалида, споделя спечеленото с труд с нуждаещите и бедните, ходи на църква в неделя, уважава възрастния. Трудно е човек да отпадне от Бога, защото в него са вложили важни, мощни неща. Днес ние, в тази целулоидна, в тази картонена, бетонна, пластмасова, компютърна цивилизация се нуждаем в това да вложат в душите ни важни прости неща. Остави богословието.
 
Първо - хляб, вода, дървета, хора, птици, деца. Всичко това трябва да се вложи в душата. Да разбереш всичко това. „Който обича природата, Бог няма да го остави“, - каза равноапостолен Козма Етолийски. Пазете дърветата - дърветата ще ви спасят. Гонение ще има - горите ще ви покрият. Глад ще има - гората ще ви нахрани. Пазете дърветата - не чупете клони. Не тъпчете лехите. Пазете околната среда.
 
Протойерей Андрей Ткачов
Източник: Православие

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина