Внезапно почина Светлозар Жеков - български писател, роден в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 7657
Внезапно почина Светлозар Жеков - български писател, роден в Пловдив

Писателят Светлозар Жеков е починал внезапно на 20 април, съобщи проф. Кирил Топалов.

"Най-близък приятел, талантлив и проникновен литературен критик, чудесен преводач, издател на "Перо", дългогодишен ръководител на редакция "Поезия" в Националното радио, редактор в издателство "Български писател" и списание "Пламък", директор на Националния център за книгата в Министерството на културата, обичан преподавател по българска литература, истински интелектуалец. С полемичното си перо винаги е защитавал високите естетически критерии при оценката на българската литература като важен фактор в градежа и развитието на българската духовност.
 
Поклон пред делото и паметта му!

Да бъде Светлозарен и небесният ти път - като името ти и като целия ти живот, - скъпи Приятелю!", написа проф. Кирил Топалов по повод кончината на писателя.

Роден е в Пловдив. Завършва българска и руска филология в Софийския държавен университет. Работи като редактор и завеждащ редакция „Поезия“ в Главна редакция „Култура“ на БНР, в списание „Пламък“, издателство „Български писател“, като асистент по нова българска литература в Софийския университет и като директор на Националния център за книгата при Министерство на културата.

Член е на Съюза на българските журналисти, на Съюза на преводачите в България (председател на секция „Поезия“ (1984 – 1986), член на Управителния съвет (1989 – 1991), член-учредител на Асоциацията на българските книгоиздатели. През 2005 г. е избран за член на European Union Publishers’ Forum. През същата година е номиниран за представител на България в проекта COST A32 „Open scholarly communities on the WEB“, в който е избран за член на Управителния съвет.

Участва активно в демократизацията на страната след 1989 г. Полемичните му статии „Свестните у нас считат за луди“, „И свет во тме“ и „На кръстопът“, публикувани в самото начало на промените, предизвикват обществен дебат за необходимостта от демократизация на културата. Заедно със Стефан Савов и Александър Шурбанов създава един от първите клубове за демокрация в България – Клуба за демокрация при СПБ (декември 1989 г.).[3] Заедно с журналиста Юрий Лазаров ръководи Медийния съвет на СДС в предизборната кампания на ОДС (1997).

Не е членувал и не членува в политическа партия.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина