Витанов: Да видим какво сме си внесли от чужбина по празниците

Автор: Plovdiv Now 4389
Витанов: Да видим какво сме си внесли от чужбина по празниците
Анализ на пандемията за 26 април направи математикът проф. Николай Витанов:
 
1. Завършиха Великденските празници. От гледна точка на Ковид обстановката ви писах, че ще са спокойни. Спокойни бяха. Забелязваме, че текущият сценарий не е "Хари Селдън", а има друго име. Този сценарий, наричан "Втората фондация" (както винаги, за да се различава това, което прогнозирам от това, което други прогнозират и да не се лепят върху мен прогнози, които не съм правил) се очаква да има интересно начало. За това ви писах вече. Наследството от "Хари Селдън" е добро, всички области от страната без една са безпроблемни. Сега обаче предстои да видим какво сме си внесли от чужбина по празниците. Знаете, че навън от страната още си го има модифицираният Омикрон. Основно трябва да наблюдавеме Регион 1 и с него и Регион 4. Положението с най-населените области там е такова днес - София град има леко спадане на индекса, в Пловдив - леко повишение. Засега е спокойно, ако има размърдване, то ще е през следващите дни.
 
2. Базовото репродуктивно число - днес е 0.99. Под 1 е, значи обхватът на заразата продължава да се свива. Обаче е доста близо до 1, тоест свиването е слабо.
"Втората фондация" започва добре на основата на отличното наследство на "Хари Селдън". 26 дни след отмяната на извънредната епидемична обстановка. При практическа липса на мерки. Това се и очакваше, както вече знаете.
 
3. Няма суперпожар. Дифузното разпространение угасна.
Това ни е главната защита срещу модофицирания Омикрон.
Както ви писах, трудно ще му е да го запали отново. Ето, бави се вече 26 дни. Това е и целта - да бъде изтикан модифицирания Омикрон да пали дифузно разпространение при неблагоприятни за него метеорологични условия и при ниски стойности на индекса на дифузното разпространение. Както виждате и този план сработва добре.
Ето няколко контролни чисълца днес от индекса на дифузното разпространение
За страната - 0.17
София-град - 0.25
Пловдив - 0.12
Бургас - 0.10
Варна - 0.10
По южните граници
Благоевград - 0.07
Кърджали - 0.18
Смолян - 0.13
Хасково - 0.17
Ямбол - 0.20
 
Този индекс е различен от базовото репродуктивно число. С него се следи състоянието с дифузното разпространение по области. Критичната стойност е 1.00.
Над 1 - има дифузно разпространине. Под 1 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма. Виждате - обстановката засега е спокойна, стойностите на индекса са в пъти под 1.
Добре, модифицираният Омикрон може да продължава да се мъчи да пали дифузното разпространение. както виждате, веднага ще бъде заловен, ако тръгне да има успех в някоя област - съответният индекс ще подскочи. По народному казано - съответното куче на Витанов ще почне да лае. И ще се вземат мерки.
 
3. Има ли препълнени болници? Няма.
Ковида още си танцува в западна Европа. Тук заетостта на болниците по отношение на максимално възможния брой легла за К-19 е под 10 процента. Болниците имат капацитет да се справят дори и модифицираният Омикрон да успее да подпали дифузното разпространение.
 
4. Има ли тотален локдаун? Няма. И локални няма.
Не се очаква и да има. Както " Хари Селдън" , сега и "Втората фондация" застана непоклатимо на пътя на локдауна и не можа да бъде заобиколена.
 
5. Смъртността - полекичка спада. Броят на дните, в които починалите ще са едноцифрено число, ще се увеличава.
Усреднената на седмична база дневна смъртност ще спада към 10 на ден, но бавно. И тук "Хари Селдън" си свърши работата, а "Втората фондация" продължава в същия дух.
 
6. Заключение от проверката - и днес, 26 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Сценарият "Втората фондация" е стабилен, здравната система е готова да сес прави с проблемите, възникнали с внос на зараза от чужбина покрай празниците.
Дифузното разпространение е угасено, опитите на модифицираният Омикрон да го запали вече 26 дни са неуспешни.
 
7. Картите днес. Както виждате, ситуацията продължава да се подобрява. Отбележете, че зеленото се увеличава по картата на риска. Областите покрай гръцката граница са добре. На картата за 14-дневната заболеваемост все още има области в червено. Тоест, рискът намалява, но вирусът още е тук. Периодът на лятно спокойствие ще дойде, но дотогава все още има време. "Хари Селдън" се разправи добре с всякаквите версии на Омикрона. "Втората фондация" се очаква да се справи с вноса на зараза покрай великденски празници и да ни отведе към спокойното лято.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина