Учени: Тренировките в късни часове на деня имат важна полза за здравето

Автор: Plovdiv Now 3914
Учени: Тренировките в късни часове на деня имат важна полза за здравето

Според данни от новопроведено проучване, физическата активност в по-късните часове от деня би могла да помогне за добрия контрол на глюкозата в кръвта и съответно за превенцията на диабет тип 2.

Серумната глюкоза е основният източник на енергия в човешкото тяло, която се набавя чрез различни хранителни вещества. Тя се пренася до всички клетки и тъкани благодарение на циркулиращата в него кръв.

Нормално инсулинът, секретиран от задстомашната жлеза, е отговорен за поддържането на нивата на глюкоза в кръвта. При относителен дефицит на този хормон, както и настъпване на инсулинова резистентност нивата на кръвната захар могат да се повишат. В зависимост от съответните стойности биха могли да се развият състояния като преддиабет и диабет.

Диабетът, от своя страна, е рисков фактор за появата на много заболявания и може значително да навреди на здравето. В много случаи той допринася за развитието на някои сърдечносъдови заболявания, загубата на зрение, както и за бъбречни заболявания.

В хода на проучването, научният екип анализира данни от Netherlands Epidemiology of Obesity, в което е включена информация за над 6700 участници - мъже и жени на възраст между 45-65 години. Голяма част от тях имат индекс на телесна маса (BMI) 27 или повече, което означава, че спадат към категорията на хора с наднормено тегло или затлъстяване.

Всички те преминават през физически преглед, при който са им взети кръвни проби за измерване на нивата на кръвна захар и на инсулин - на гладно и след хранене. Освен това те са дали информация за техния начин на живот и степента им на физическа активност.

На случаен принцип част от тях получават акселерометър, с помощта, на който се проследява тяхната съдречна честота, обща физическа активност през деня и други важни за изследването показатели.

Учените разделят деня условно на три етапа - периодът между 6 сутринта и 12 часа на обяд, този между 12 и 18 часа и от 18 часа до полунощ.

Те забелязват, че времето, прекарано в умерена до интензивна физическа активност, намалява както съдържанието на мазнини в черния дроб, така и инсулиновата резистентност, която е причина за диабет.

Освен това степента на инсулинова резистентност е по-ниска при хората, трениращи в по-късните часове на деня - между 12-18 ч. и след 18 часа. Следователно и тежестта и риска от поява диабет е по-ниска.

Източник: Puls.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина