Телескопът “Джеймс Уеб“ е във финалния етап на разгръщане

Автор: Plovdiv Now 6954
Телескопът “Джеймс Уеб“ е във финалния етап на разгръщане

Телескопът "Джеймс Уеб" е във финалния етап от завършване на фазата си на разгръщане, която продължи две седмици. Отворено е и последното огледало, написаха от НАСА в Туитър. Тъй като телескопът е твърде голям и не можеше да бъде изведен в орбита в оперативно състояние, той беше транспортиран сгънат.

Отварянето му е сложна и трудна задача, която от НАСА определят като най-предизвикателния проект, предприеман от тях някога.

Най-мощният космически телескоп, наследник на "Хъбъл" - "Джеймс Уеб", пое към Космоса с ракета "Ариана 5" на Европейската космическа агенция от Френска Гвинея на 25 декември и се е отправил към орбиталната си точка, намираща се на 1,5 млн. километра над Земята.

Инфрачервените детектори, с които е оборудван, позволяват да се търси светлина от първите формирани звезди и галактики преди 13,5 млрд. години. Така астрономите ще получат нови данни за най-ранните моменти от развитието на Вселената, за да разберат произхода ѝ и да изследват всяка фаза от космическата история, отбелязва Франс прес.

"Джеймс Уеб" е най-голямата и най-сложна обсерватория за космически науки, създавана досега на Земята. Той носи името на втория директор на НАСА Джеймс Уеб.

Предстои шестмесечна подготвителна работа преди телескопът да започне да изпълнява мисията си.

В края на този период "Джеймс Уеб" ще изпрати първите си изображения.

На 25 декември НАСА изстреля в космоса телескопът Джеймс Уеб. Той е създаден, за да позволи на учените да погледнат назад във времето и да видят как е изглеждала Вселената по време на образуването на най-ранните галактики, предаде тогава агенция Ройтерс.  

Революционният телескоп струва 9 милиарда долара, а НАСА го описва като водещата обсерватория за космическа наука за следващото десетилетие. Той беше изведен в орбита в товарния отсек на ракетата Ariane 5 и излетя от космодрум на Европейската космическа агенция във Френска Гвиана.

Изстрелването премина изключително гладко и бележи завършването на проект, който се готви от десетилетия и беше белязан от неколкократно забавяне и надвишаване на бюджета.  

След 27-минутен полет, близо 7-тонният инструмент се отдели от ракетата на около 1400 километра над земната повърхност. В следващите 13 дни телескопът ще продължи своето пътуване сам и ще се разгърне почти до големината на тенис корт.  

 Около 4 седмици след изстрелването си телескопът трябва да достигне своята дестинация в слънчевата орбита на около 1 600 000 километра от Земята. „Джеймс Уеб“ ще застане в такава точка, че орбитата му ще съвпада с тази на Земята и той ще обикаля Слънцето заедно с нея.

За сравнение, 30-годишният наследник на „Джеймс Уеб“, телескопът „Хъбъл“ обикаля планетата ни на около 550 километра и преминава през нейната сянка на всеки 90 минути.  

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина