“Търновската царица“ оживява за пръв път на театрална сцена, и то в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4845
“Търновската царица“ оживява за пръв път на театрална сцена, и то в Пловдив

"Търновската царица" - непреходната повест на Емилиян Станев, оживява за първи път на театрална сцена, драматизирана от верния на българските класици режисьор Бойко Илиев.

Спектакълът ще се играе на 8 септември, от 19,00 часа, във Военния клуб в Пловдив.

Участват актьорите Елена Петрова, Яцек Янков, Таня Карбова, Мариела Топалова, Марияна Бранкованова/Цветана Благоева, Николай Сяров и Веселин Борисов.
 
Един млад и елегантен мъж се връща от чужбина в родния си град. „За тоя чорбаджийски син, отписан от паметта на търновци, се мълвеше, че изхарчил торби жълтици в парижките кафе-шантани и от него не бивало да се очаква нищо“. Емилиян Станев отново звучи изключително съвременно, да не кажем, че дарбата му е пророческа. След „Крадецът на праскови“ и „Антихрист“, той отново ни поднася болезнено актуален проблем – „чужденецът“ в собствената му страна.
 
От Париж, след осемгодишно пребиваване там и харчене на огромни суми пари, се завръща младият доктор Старирадев, завършил медицина. Баща му е починал, а майка му иска да го ожени за подходяща, богата, от заможен род жена. Запознават го с Елеонора – богата, но болна от туберкулоза млада жена, която изисква неговите непрестанни лекарски грижи. В крайна сметка той я изпраща в Швейцария защото състоянието ѝ се влошава.
 
В дома на доктор Старирадев работи като прислужница младата Марина. Всички я наричат „търновската царица“, защото е природноинтелигентна, горда, и красива. Старирадев започва връзка с нея. Съпругът на Марина, пощаджията, започва да ревнува и една вечер прострелва доктора. Той обаче се възстановява в санаториум и започва да помага на обозите с ранени или болни от холера войници, които идват от фронта по време на Балканската война. Един ден с влака с ранени пристига и Марина, която е станала медицинска сестра. Старирадев я моля да остане, но тя предпочита да се посвети на ранените и болните и да намери своето място в живота.
 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина