Световноизвестната Аида Гарифулина открива Opera Open на Античния театър

Автор: Димитър Цонев 2223
Световноизвестната Аида Гарифулина открива Opera Open на Античния театър

Световноизвестната оперна дива Аида Гарифулина ще открие тазгодишното издание на фестивала Opera Open на 25 юни от 21 часа на Античния театър, предаде trafficnews.bg.

Сопраното е редовен гост-артист в най-престижните оперни театри и концертни зали в света, сред които Кралската опера (Лондон), Ла Скала (Милано), Метрополитен операта (Ню Йорк), Гранд Опера (Париж), Арена ди Верона (Италия) и Залцбургския фестивал. Световната ѝ кариера започва със спечелването на конкурса Опералия на Пласидо Доминго, а талантът и славата ѝ я събират както с оперни звезди като Андреа Бочели, Анна Нетребко, Хуан Диего Флорез и др., така и със звезди на поп сцената и киното като Роби Уилямс на октриването на Олимпиадата в Москва и Мерил Стрийп в наградения с Оскар филм „Флорънс“.

„Пловдив е невероятен с културно-историческото си наследство, но от 2019 имаме надграждане на събитията, които са в нашия град. Чест е да приветствам Опера Оупън с програмата, която прави така, че той да е по-посещаван в активния сезон. Удоволствие е, когато имаме град, пълен не само с пловдивчани, но и с туристи, които се наслаждават на всичко, което може да предложи любимият ни Пловдив, а наред с това и културната програма”, каза по време на пресконференцията за тазгодишния фестивал кметът Костадин Димитров.

Колегата му Пламен Панов, зам.-кмет по култура, отбеляза, че фестивалът предефинира тенденциите в оперното и сценичното изкуство, а всички иновации идват от Държавна опера- Пловдив.

„Държавните културни институти, с които градът ни се гордее, са надминали отдавна националното ниво и бележат нови висоти. В програмата на Opera Opеn има огромно надграждане не само в сравнение с предходната година със световни имена, които ще зарадват гражданите и гостите на Пловдив. Фестивалът е двигател градът наистина да бъде посещаван. 25 000 чужденци са посещавали града по време на форума”, каза още той.

„За 70 години Държавна опера-Пловдив и 10 години Opera Open амбициите ни са да направим Пловдив място за култура. Това, което е слоган и с което се обединяваме т.г. е „Операта е тук!“ Операта е начин на живот, начин на мислене и общуване чрез култура. Метафори, с която правим живота тук в града по-смислен и пълен с оптимизъм.  Предстои и голяма гала за 70 години от създаването на Операта  – на 16 юни на пл. „Централен” с концерт на открито. 2 часа градът ще е музика, със специалното участие на Васко Василев.  Надяват се този концерт да се превърне в традиция”, каза и творческият директор на операта Нина Найденова. Тя разкри, че за събитието ще бъде подготвена голяма сцена и звук, съизмерими с откриването на Европейска столица на културата – Пловдив 2019.

Настоящият директор Диан Чобанов пък определи фестивала като стъпка, която позиционира Пловдив на европейската културна карта. Допълни, че подготвят меморандум с Летище Пловдив за сътрудничество.

 

Тазгодишното издание на фестивала отново ще мине под знака на 70-годишнината от създаването на Държавна опера-Пловдив  и ще предложи силно международно съдържание и жанрово разнообразие. Съвременната визия и високото професионално ниво на спектаклите със солисти, оркестър, хор и балет на Опера Пловдив в съчетание с уникалните дадености на Античния театър привличат все повече чуждестранна публика и развиват международен оперен туризъм.

Основен акцент в програмата на Opera Open ще бъдат две премиерни продукции с участието на международни артисти – операта „Кармен“ от Бизе и балета „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев.

След като постави рекорд за най-много зрители на оперен спектакъл на Античния театър през 2015 г., „Кармен“ се завръща на древната открита сцена с премиерна продукция на режисьора Урсула Хорнер. В централните роли са поканени огненото сръбско мецосопрано Любица Вранеш, португалският тенор с успешна кариера на европейската сцена Карлос Кардосо и полският баритон Даниел Мирослав с участия в престижните оперни фестивали във Флоренция и Глиндеборн, Англия.

Балетната трупа с  оркестъра на Операта подготвят премиера на „Ромео и Жулиета“ от Прокофиев на 12 юли и 4 септември. Спектaкълът се поставя от Валентина Турку и нейния екип от Театър Марибор (Словения). Изтъкнатият артист е автор на хореографията на над 130 балети, оперни и театрални продукции и е носител на десетки престижни европейски награди. Стилът ѝ, усъвършенстван в школата на легендарния Морис Бежар, поставя нов стандарт в качеството и изразителността на съвременния класически балет.

Опера Пловдив ще отбележи 100 години от смъртта на Пучини с „Турандот“ с участието на тенора Хачатур Бадалян, аплодиран на Арена Ди Верона и на сцените на оперните театри в Палермо, Катания, Каляри, Венеция, Варшава, Ванкувър и Болшой театър в Москва, Мариински театър в Санкт Петербург и др. Партнират му солистите на Опера Пловдив Таня Иванова и Евгения Ралчева.

След 5-годишно отсъствие на едно от най-емблематичните и обичани от публиката оперни заглавия на Античния театър – „Аида“, се завръща с надградена сценографска атмосфера от видео артиста Петко Танчев и хореография от Мариана Крънчева на 20 юли и 30 август.

Почитателите на Верди ще се насладят и на спектакъла „Viva Verdi” с избрани сцени от най-известните опери на италианския композитор на 3 юли.

През август програмата на Opera Open е насочена към почитателите на оперетата и мюзикъла. Сред заглавията в програмата са „Исус Христос Суперзвезда“ от Андрю Лойд Уебър на 21 август и спектакъла „Viva L’Opereta”,” Viva L’Opera” с гост-солисти от европейски оперетни театри на 24 август.

В годината на Райна Кабаиванска фестивалът завършва с Гала в нейна чест на 15 септември с участието на звездите на нейните международни майсторски класове, които вече градят успешна кариера.

По традиция форумът е част от Фестивалната програма на Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и сред акцентите в културната политика на община Пловдив.

„Операта е тук!“ е слоганът, който обединява честванията за 70-годишнината на Държавна опера- Пловдив и фестивала Opera Open през 2024 г. 

Билетите за Opera Open вече са в продажба в мрежата на Ивентим и онлайн на eventim.bg. Само до 7 април най-ревностните почитатели могат да се възползват от ранна промоция - отстъпка от 50 % за билетите от ценови категории  за цените от 50, 60, 70, 80 лв в централните сектори с промоционален код Early онлайн на eventim.bg и на билетните каси. Традиционно ще бъдат налични и промоционални пакети и карти.

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина