Срив в системата на няколко вериги аптеки! Пациенти не могат да си вземат лекарствата по Здравна каса

Автор: Добринка Димова 4902
Срив в системата на няколко вериги аптеки! Пациенти не могат да си вземат лекарствата по Здравна каса

След като кибератака причини пълен хаос с пенсиите и великденските добавки на хиляди възрастни пловдивчани, се оказа, че те може да останат и без лекарства. От сутринта напрежение има не само пред пощенските клонове, но и пред няколко от големите вериги аптеки в Пловдив. Пациенти не могат да си вземат медикаментите по Здравна каса заради технически срив в системата. 

„Изписан ми е инсулин, но вече пети ден не мога да си го взема. Обикалям от аптека на аптека, отговарят ми, че има срив в системата”, оплака се пред TrafficNews разтревожена пловдивчанка.

Проверка на медията ни показа, че проблемът е в обектите на три от веригите, които продават на сравнително ниски цени. В момента те не изпълняват рецепти по Здравна каса, лекарствата са само на свободна продажба. В някои от въпросните аптеки правят изключение, но за целта изискват задължително да се представи хартиената рецептурна книжка.

„В момента не можем да видим електронната книжка в системата и съответно кодовете на МКБ. Затова изискваме хартиения вариант, за видим печатът на заболяването и да пуснем лекарствата”, обясниха пред наш репортер от една от аптеките.

Те се надяват до края на деня или най-късно утре проблемът да бъде отстранен.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина