Спомен за големия Тодор Диев 28 години след кончината му

Автор: Plovdiv Now 9177
Спомен за големия Тодор Диев 28 години след кончината му

На 6 януари се навършиха 28 години от смъртта на големия пловдивски футболист Тодор Диев – Дорчо. На 28 януари се навършват 89 години от рождението на легендата. Тодор Диев е един от четиримата най-големи футболисти на Пловдив заедно с Христо Стоичков, Христо Бонев и Динко Дерменджиев.

Той е най-голямата легенда в историята на Спартак Пловдив и играе за отбора от 1950 до 1966 със само едно прекъсване 1952-1953 в тима на Спартак София. Със Спартак Диев е шампион на България, носител на Купата на Съветската армия и трикратен голмайстор на футболния ни елит. В този период Диев има още сребро от първенството, два пъти финалист за Купата и веднъж финалист за Балканската купа. На европейската сцена Спартак играе в евротурнирите срещу тимове като Бенфика на Еузебио и ПСВ Айндховен.

Това е само малка част от величието на клуба по времето на Диев, а влиянието на футболиста в отбора е огромно. Тодор Диев е с невероятна физика за онези години, отличава се също така с бързина и е страхотен голмайстор. В А група има 308 мача и 146 попадения, както и 6 мача и един гол в евротурнирите за Спартак. През 1956г. става първият пловдивски спортист с медал от Олимпийски игри – бронз с националния отбор на България по финал на игрите в Мелбърн през 1956г. участва и на Световното първенство в Чили през 1962г.

В националния отбор записва 55 срещи и вкарва 16 попадения, припомня TrafficNews.bg.

Тодор Диев е играл и срещу Краля на футбола Пеле, който тогава все още е неизвестен, но вече прави сериозно впечатление. Малко преди Световното първенство през 1958 в Швеция, където бразилците стават световни шампиони, а 17-годишният Пеле отбелязва две от попаденията във финала срещу домакините от Швеция за успеха с 5:2. 

България и Бразилия играят две контроли в страната на кафето, а първата завършва при 4:0 за бразилците.

Във втората обаче Диев блести и отбелязва гол за националите, който е исторически, защото и първи вкаран от националите ни срещу Бразилия, а въобще в историята България е вкарвала два гола срещу Бразилия, а головете са на Тодор Диев и Емил Костадинов. 

Пепе открива резултата, а Тодор Диев успява да изравни. През втората част младият и тогава неизвестен Пеле вкарва два гола и носи успеха на бразилците. 

Именно в тази среща Диев изумява бразилците и получава оценка, колкото Краля на футбола Пеле. 

“Този мач може да се нарече “мач на Диев”. По десетобалната система той получи от журналистите оценка 9, колкото и Пеле”, казва капитанът на националния ни отбор Стефан Божков в книгата на Силвестър Милчев “По хребетите на българския футбол”.

Офертите към Дорчо от Бразилия заваляват, но той предпочита да остане в родния Спартак. 

Ето и съставите на двата отбора от двубоя завършил 3:1 за Бразилия:

Бразилия: Жилмар, Де Сорди, Мауро, Сантос, Орландо, Жадир, Гаринча, Моасир, Мацола, Пеле, Пепе (Конотейро, Джино)

България: Иван Дервентски, Кирил Ракаров, Манол Манолов, Иван Димитров, Стефан Божков, Методи Нестеров, Тодор Диев, Христо Илиев, Панайот Панайотов, Крум Янев, Спиро Дебърски (Йончо Арсов, Никола Ковачев, Георги Димитров)

Тодор Диев спира с футбола през 1966-а година, след обединението на Спартак, Ботев и Академик, което прави АФД Тракия. Вижда възроденият Спартак, който се завръща с името си през 1983-а година и момента, в който тимът се завръща в елита през 1994г. 

Умира на 6 януари 1995г. в Пловдив. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина