Спасители и пожарникари се събират край Пловдив, тръгват да помагат в Турция

Автор: Plovdiv Now 16150
Спасители и пожарникари се събират край Пловдив, тръгват да помагат в Турция

Модулът за издирване и спасяване на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ ще тръгне днес за Република Турция от пловдивския участък на автомагистрала Тракия. 

Сборният пункт на 58-те служители, заедно със специализираната техника и спасително оборудване, е близо до Пловдив, откъдето ще потегли модулът. 

Припомняме, че по-рано днес министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев обяви, че е в постоянен контакс с колеги в Турция по повод силното земетресение в южната ни съседка. 

"За кратко време беше създадена организация за придвижването на 58 служители от ГДПБЗН и 21 единици техника, каквато ще бъде полезна в случая. Влязохме във взаимодействие с Министерството на отбраната, бе осъществен контакт и със Столична община, откъдето са осигурени още 15 човека и техника. Разговаряхме и със спасителите на БЧК, те също ще се включат в спасителната акция", посочи Демерджиев.

Вътрешният министър допълни, че същевременно е създадена организация да предоставим на турската страна списък с неща от първа необходимост, които биха могли да бъдат предоставени в помощ на пострадалите.

Към момента от Националната асоциация се опитват да осигурят въздушен транспорт от държавата на доброволци и техника към мястото на инцидента.

От асоциацията апелират за съдействие за микробуси за транспортирани на обучени доброволци до мястото на инцидента в Турция или даряване на средства за гориво. Едната опция е транспорт на екипите по суша. 

Доброволците от "Мейдей", "Аварийно спасяване Пловдив" и "Пловдив 112" заминават утре към южната съседка. 

Последните данни са за над 1700 разрушени постройки, а вероятни жертвите са над 700.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина