“Солунските съзаклятници“ - Драматичният театър в Пловдив кани на нова премиера

Автор: Plovdiv Now 28329
“Солунските съзаклятници“ - Драматичният театър в Пловдив кани на нова премиера

Драматичният театър в Пловдив ще представи на публиката премиера на пиесата "Солунските съзаклятници" на Георги Данаилов.

Спектакълът ще се играе на 5 декември, от 19,00 часа.

Режисьор - Стайко Мурджев
Сценограф - Никола Налбантов
Музика - Петър Дундаков
Хореограф - Станислав Генадиев
Участват: Стилиян Стоянов, Елена Кабасакалова, Константин Еленков, Красимир Василев, Димитър Банчев, Алексей Кожухаров, Патриция Пъндева, Венелин Методиев, Борис Кръстев, Маргита Гошева, Климентина Фърцова, Мариана Йотова, Ивайло Христов, Мартин Раков, Симеон Алексиев, Павел Сапунджиев, Златко Шарков.

Солунските атентати, които възкресява пиесата, са извършени през периода 15-17 април стар стил (нов стил 28-30 април) 1903 година в Солун. Организирани са от група български младежи от Солунската българска мъжка гимназия, анархо-терористи, известни в историята като гемиджиите. Членовете на групата сами се наричат "гемиджии" и се определят като хора, простили се вече с живота си, и пуснали своята лодка в бурното море, която или ще изкарат благополучно на брега, или ще я разбият в скалите.

Атентаторите целят да засегнат финансовите и икономическите интереси на западните държави в Османската империя и да ги принудят да действат в защита на българското население в Македония. Взривени са сградата на "Отоман банк", френският кораб "Гвадалкивир", прекъснато е осветлението на града. Повечето от атентаторите загиват, след като водят неколкодневни боеве по улиците на града. Саможертвата на младежите изостря още повече обстановката в размирните европейски части на Османската империя.

Пиесата представлява един непрестанен и трагичен спор между разума в името на свободата и смъртта в нейно име. Този спор продължава да се изостря и в наши дни и не търпи дефиниция. Тероризмът се осъжда, преследва и проклина, но ведно с това се среща все по-често по всички краища на изумената земя. Може би наистина има някаква грешка в човека. Може би прогресът е враг на свободата... Може би...

Георги Данаилов

Снимката е илюстративна.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина