Снимка на пловдивски шеф-готвач се върти във ФБ с печат “ИЗМАМНИК“

Автор: Plovdiv Now   722
Снимка на пловдивски шеф-готвач се върти във ФБ с печат “ИЗМАМНИК“

Снимка на един от известните шеф- готвачи на Пловдив се разпространява от два дни в социалните мрежи, „подпечатана“ с надпис „ИЗМАМНИК“.  Колажът с лицето на Явор Калинин е качен на официалната страница на ресторант „Амстердам“ , от където се споделя и коментира. Под поста има голям брой коментари, които впоследствие бяха изтрити от администратор на страницата.

TrafficNews потърси за коментар както към самият Калинин, така и адвокат Иван Нанев, чието име се свързва макар и неофициално със собствеността на ресторанта.

В продължение на 4,5 години Явор Калинин е наемател на ресторант „Амстердам“ в Капана, но преди два месеца той прекратява отношенията си със собственика.

„Поех ресторанта в разгара на пандемията. Той беше в много лошо състояние – лош имидж, лоша храна, лошо обслужване от старна на предишния мениджър. С адвокат Нанев се договорихме, предвид динамичната обстановка с ковида и непрекъснатите затваряния, да плащам като наем процент от оборота. След края на пандемията постепенно, с много труд събрах екип и изградих нов имидж на ресторанта. Имахме добра клиентела – както от пловдивчани, така и от туристи. Предстоеше преподписване на договора и Нанев поиска да предоговорим условията. Настоя за фиксиран наем, който беше много над възможностите ни“, разказа Явор Калинин пред репортер на TrafficNews. Според него обаче печалбата на ресторанта нямало как да покрие новия наем, тъй като голяма част от спечелените пари отивали за ремонти на старото кухненско оборудване и за покупка на ново обзавеждане. „Затова реших да приключа отношения, тъй като икономически бе неизгодно да плащаме толкова висок наем. А през зимата буквално щяхме да фалираме, ако се бях съгласил“ категоричен е готвачът.

Но раздялата между бившите партньори не минава безболезнено. Макар и ресторантът да не работи, Калин трябва да плати още един наем и половина на база предишен оборот, тъй като не си е изнесъл нещата. А след това получава и бележка със сумата от направен ремонт за близо 4 000 лева.

„Този ремонт трябваше да направен още преди аз да наема ресторанта, но така и не се случи. От Иван Нанев получих хвърчащ лист със списък на вложени материали и услуги, включително и за изхвърляне на собствените му боклуци , защото аз не оставих нищо мое в заведението. Аз естествено отказах , защото ние нямаме договор, не съм наясно кой и какво е правил в обект, до който аз вече нямам достъп. Последваха неприятни разтовори по телефона, в които Нанев ме обиждаше, а след това ми изпрати на вайбър въпросния колаж. Няколко дни по-късно го качи в страницата на ресторанта“ , коментира готвачът.

На въпрос дали ще търси правата си по съдебен път, Калинин заяви, че по-скоро би благодарил на бившия си патрньор, тъй като благодарение на него разбрал, колко приятели има, тъй като след поста имало много коментари в негова защита и получил и много обаждания за подкрепа. „Всъщност под въпросния колаж имаше коментари само в моя подкрепа. И които на следващия ден бяха изтрити. За мен това поведение е изключително инфантилно. Няма как да смяташ, че с един колаж, ще унищожиш имиджа на човек, който години наред е работил честно и почтено“ заяви Калинин. Той обясни, че докато е бил наемател на ресторанта е имал десетки проверки от НАП, които никога не са установявали нарушения.

TrafficNews потърси за коментар и адвокат Иван Нанев, тъй като всички разговори по отношение на обекта са били водени с него, макар, че собственикът на фирмата, която стопанисва обекта, е жена. Той първочално попита с какво право медията се интересува от въпросния казус, а след това прояви изненада , че търсим него за коментар. Репортерът му обясни, че искаме да разговаряме с него, тъй като собствеността на „Амстердам“ и още две известни заведения в града, се свързва с неговото име. Юристът заяви, че не желае да коментира темата и ни пожела „Приятен ден“.

Под поста има регистрирани над 30 коментара, но почти всички са изтрити. Под колажа имаше и позиция от самият шеф –готвач, но тя също бе изтрита. 

Проверка в Търговския регистър установи, че ресторант "Амстердам" е собственост на фирма "Глобъл Фан", в която управители са Весела Манолова и Иван Нанев. Собственик на фирмата е Иван Нанев. 

 

Подобни новини

...

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина