Ще се загробят ли нови 400 бона в Колодрума? Кацарски и Тотев настоявали за системата с ЕВН

Автор: Plovdiv Now 6150
Ще се загробят ли нови 400 бона в Колодрума? Кацарски и Тотев настоявали за системата с ЕВН

"Не може 7000 лева да плащаме ток за едно спортно събитие в зала "Колодрума", изригна кметът на Пловдив Здравко Димитров. Той недоумява кой отбор у нас може да си позволи такъв разход и да наеме залата.   Кметът изпълни заканата си след сесията и днес се срещна с регионалния мениджър на EVN за България Робърт Дик, за да обсъдят казуса.  

Стана ясно все пак, че ако има едно събитие седмично в залата то отоплянето/охлаждането ще струва около 4000 лева, а не 7 бона.

Разходите за електроенергия  са сериозни, защото, за да е топло или хладно по време на дадено събитие, се налага системата да започне да работи три дни предварително. Климатичната система е изградена от EVN за тяхна сметка и компанията има договор за обслужването й за 15 години. Оказа се, че системата е проектирана с идеята да има по 3 събития или 3 заети дни на седмица, за да излиза рентабилно.

Работна група щяла да търси вариант, с който да се подобри енергийната ефективност на сградата.

Защо обаче е сложена тази система и кой е настоявал за нея?

Основният проблем от една страна е, че екипът на бившия кмет Иван Тотева  са имали прекалено оптимистични за ползването на залата. На практика през миналата година е имало около 40 събития с около 55 дни заетост, което е твърде малко. Отказът от използване на залата пък води до друг отказ за наемането й. Причината е прозаична – две седмици, ако никой не е ползвал залата за събития, следващият трябва да плати огромен масраф за електричеството за отопляне или охлаждане.  Това е отказало най-малко 10 федерации по различни спортове да провеждат събития в Колодрума.  

Събитията, които са се провели също не са най-атрактивните  за зрителите – половината от тях са мачове на волейболния Марица и Академик 99, като в това число влизат и срещи на юношеските формации.

Вина за това има и начинът, по който е направена да се управлява залата. Кметът Здравко Димитров каза, че вина за сегашната ситуация няма мениджмънта, тъй като били заложници. Самата зала обаче е сложена на управление в общинско предприятие. То може да оперира единствено по наредбите на Община Пловдив и по никакъв начин не може е гъвкаво в преговорите. С други думи – има едни цени, който иска да ги плати е добре дошъл. От друга страна Арена Армеец е търговско държавно дружество и то може да работи на пазарен принцип.

Първоначалният проект на Колодрума бил той да се отоплява с чилъри. След това обаче той бил изменен.  На една от оперативките бившият зам.-кмет Димитър Кацарски предложил въпросната система. Тя включва водно охлаждане/отопляне през системата на ЕРП-то. Самата тя е била предоставена безплатно на Общината срещу договор за 15 години.

Първоначалните сметки обаче били съвсем други за това, колко ток ще гори самата инсталация. Според представените разчети то трябва да излиза много по-евтино от система с чилъри. Бившият кмет Иван Тотев също бил радетел за въпросната система. Според него това било най-иновативното решение и поискал да бъде променен проектът.

В обществената поръчка за строителството на залата е записано, че отоплителните тела – чилърите е трябвало да струват 380 хил. лева. Така, ако  Община Пловдив реши да въведе първоначалната климатична инсталация трябва да даде въпросните пари. Не е ясно и дали от ЕВН няма да искат обезщетения за тяхната монтирана система, тъй като договорът е за 15 години.

Със същата системата е и кметството в „Тракия”, като там райкметът Костадин Димитров не се е оплаквал от високата сума на електричеството. Вероятно това се дължи на факта, че тя работи там 24/7, а не както в Колодрума.  Той обясни, че системата на ЕВН също била дадена безплатно срещу договор, като по този начин са били спестени 200 хил. лева от чилъри. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина