Ще ни глобяват, ако излизаме без касова бележка от магазина

Автор: Plovdiv Now 13224
Ще ни глобяват, ако излизаме без касова бележка от магазина

Глоба от 10 лв. ще бъде налагана на хората, които не изпълнят задължението си при покупка да вземат касова бележка и да я пазят до излизане от магазина. Това гласят промени в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента.

В момента глобата за това нарушение е 5 лв. Глобата може да бъде налагана на място с квитанция от служителите на НАП.

Тя беше въведена, за да накара хората да искат касовите си бележки. Служителите на НАП обаче досега разбираха, че повечето клиенти не искат да се разправят с продавача, и затова реално глобени хора за това нарушение няма или са единични случаи. Сега от Министерство на финансите предлагат глобата да бъде увеличена два пъти, а дали хората реално ще бъдат глобявани предстои да видим.

С други промени в закона е предложено глобите за неиздаване на касови бележки също да бъдат увеличени два пъти. В момента, ако търговец не издаде касова бележка, глобата за физическо лице е от 100 лв. до 500 лв., а санкцията за фирми и еднолични търговци е от 500 лв. до 2000 лв. С предложените промени в Закона за ДДС глобата за граждани ще стане от 200 лв. до 1000 лв., а за фирми - от 1000 лв. до 4000 лв.

Ако търговец бъде хванат повторно, че не дава касова бележка, глобите ще бъдат още по-големи - от 400 лв. до 2000 лв. за граждани и от 2000 лв. до 8000 лв. за фирми.

Освен санкция за търговеца, глоба има и за самия продавач, който е бил длъжен, но не е регистрирал продажбата на касовия апарат. Глобата за продавач, които не е дал касова бележка, сега е от 100 лв. до 500 лв., а предложението на Министерство на финансите е да стане двойно по-висока - от 200 лв. до 1000 лв, пише "Труд". За продавач на заплата, ако бъде глобен с 1000 лв., ще бъде сериозен удар по бюджета му за месеца.

Всички тези промени са предложени, за да бъдат изкарани оборотите на светло и търговците да плащат дължимия ДДС за дейността си. Реално почти всички търговци вече дават касови бележки, но не е такава ситуацията в услугите. Фризьори, масажисти, автосервизи в повечето случаи не дават касови бележки. А оборотите им често са такива, че би трябвало да плащат ДДС.

Освен вдигане на глобите, от Министерство на финансите предлагат с промени в данъчните закони да бъдат въведени и стимули хората да искат касови бележки. Едно от предложенията е, ако човек не получи касова бележка, да не бъде длъжен да плаща. Това обаче може да доведе до конфликти между търговец и клиент.

Още при приемането на бюджета за 2023 г. от Министерство на финансите предложиха клиентите в заведенията да не плащат, ако не получат касова бележка. Тогава ресторантьори казаха, че клиентът може да не изчака да му донесат касова бележка и просто да си тръгне. Сега предложението е клиентите да не плащат, ако не получат касова бележка, не само в ресторантите, а навсякъде.

Пазиш касова бележка, дават ти стотинки

При покупки от големи търговски вериги може да не връщат ДДС.

На хората ще бъдат връщани 0,5% от платения ДДС, ако пазят касовите си бележки, гласят предложените от Министерство на финансите промени в данъчните закони. В проекта специално е записано, че ще бъдат връщани до 100 лв. на месец. Реално обаче едва ли някой ще ползва това облекчение в пълен размер.

Ако човек получава заплата от 2000 лв. на месец и след като плати данъци и осигуровки я похарчи цялата, ще може да поиска да му върнат само 1,30 лв. на месец, и то ако пази всичките си касови бележки. Освен това от Министерство на финансите са предвидили и други условия, които трябва да бъдат изпълнени.

Най-важното е касовите бележки да бъдат регистрирани на сайта на НАП. Освен това връщане на ДДС може да поискат само хора, които са навършили 18 години към 1 януари на данъчната година. Към касовата бележка не трябва да е издадена фактура, а стойността на всяка касова бележка не трябва да е по-голяма от 2000 лв. Освен всичко това касовата бележка трябва да е издадена от лице, извършващо определена дейност, съгласно заповед на министъра на финансите, която ще се обнародва в “Държавен вестник" до 31 декември на предходната година.

Идеята е облекчението да важи само за сфери, където министърът на финансите прецени, че може да укриват обороти, а не за всички дейности. Например за покупки от големи търговски вериги връщането на ДДС може да не важи, защото те винаги дават касови бележки. Така реалното приложение на промяната ще бъде много ограничено и само хора с много време и стабилни нерви ще тръгнат да регистрират на сайта на НАП касовите си бележки с идеята да получат някое левче.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен, предлагат от Министерство на финансите, но не сме поискали нотификация от Европейската комисия.

Прагът за задължителна регистрация по ДДС да бъде увеличен от сегашните 100 хил. лв. годишен оборот на 166 хил. лв., предвиждат промените в Закона за ДДС, които са внесени от Министерски съвет в парламента.

Вдигането на прага за регистрация по ДДС е заложено в управленската програма на правителството. Но от ГЕРБ отправиха обвинения към правителството на Денков, че още не са поискали нотификация от Европейската комисия за увеличение на прага за регистрация по ДДС. А без одобрение от Брюксел това не може да стане.

С промените в Закона за ДДС е предложено да бъде въведена глоба, ако фирма укрие от НАП, че държи голяма сума в брой в касата си. И в момента, ако в края на календарно тримесечие общата сума на налични пари в касите, размерът на вземанията (включително от предоставени заеми) от собственици физически лица, шефове, работници и служители надхвърля 50 хил. лв., фирмите трябва да подадат в НАП тази информация. С промените в закона фирмите, които не изпълнят това изискване, ще бъдат глобявани от 1000 лв. до 4000 лв., а при повторно нарушение глобата ще бъде от 2000 лв. до 10 000 лв.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина