Ще изгради ли пловдивска компания мини Лас Вегас на границата? Проектът боксува

Автор: Виктория Петрова 12500
Ще изгради ли пловдивска компания мини Лас Вегас на границата? Проектът боксува

Две поредни "не"-та от екоинспекцията спират проекта за изграждане на мини хазартно градче в близост до Капитан Андреево.

Амбициозният проект на „Тримонциум принцес хотел” АД, които държат огромен обект в центъра на Пловдив, влезе в документална фаза през лятото на миналата година. Днес една година по-късно инвестиционното намерение за изграждане на гигантски хазартен комплекс край границата с Турция боксува. 

Справка в РИОСВ - Хасково показва, че екоинспекцията е дала последователно две отрицателни оценки на доклада за оценка на въздействие върху околната среда. Преминаването през преценка за необходимост от извършване на ОВОС и съответно положително становище, когато предложението подлежи на оценка, са задължителни изисквания, за да може да се реализират проекти попадащи или намиращи се в близост до защитени зони и територии. В случая теренът от 62 декара в местност „Кайряка“ на магистрала „Марица“ е част от защитената по "Натура 2000" зона "Сакар". 

Инвестиционното намерение за изграждане на хазартният оазис обаче съвпадна със сериозни турболенции в бранша и размирна политическа обстановка. Това се дължи на редицата опити на НФСБ да прокарат поправки в Закона за хазарта, които да наложат рестрикции в бизнеса със залагания. Така или иначе партията на Валери Симеонов не пожъна успехи, въпреки че едно от предложенията им бе хазартните обекти да бъдат само в курортите в гранични зони и на морето. Какъвто е и замисълът за изграждане на мини Лас Вегас край границата. 

Огромният терен край Капитан Андреево е собственост на гигантския концерн от няколко години, но отнема време изкристализира концептуална стратегия за експлоатация на актива. Лятото на миналата година изпълнителните директори на пловдивското акционерно дружество Мухаммет Мургул и Петко Митов са внесли изключително амбициозно инвестиционното намерение за изграждане на хотелски комплекс с огромни хазартни обекти, увеселителна база  и търговско-обслужваща площ. Според непотвърдени данни инвестицията ще възлиза на над 20 милиона лева.

Цялата разгърната площ на умаленото градче е близо 151 декара. Плановете са ваканционното селище да включва хотел с над 300 стаи с няколко ресторанта по турски модел, лоби бар, огромна открита тераса, конферентна зала, спа център и огромен спортен комплекс, придружен от специализиран фитнес. Отделно се предвижда изграждан мол, в който да бъдат разположени магазини и хипермаркет.

Увеселителното селище обаче основно акцентира върху хазарта. Цели се на територията на комплекса да бъдат разположени няколко казина, оборудвани с ротативки на ниво Лас Вегас и Монако, както и пространства за живи игри. Освен обикновени игрални зали, ще има и vip казино от премиум клас, предназначен за специални гости и високи залагания. Заложено е залите да побират 1200 любители на риска. 

Хазартът със сигурност ще бъде мощна притегателна сила за трансгранични гости от Турция и Гърция, сред които България отдавна се слави като столица на казината.

Грандпроектът обаче за сега остава само на хартия. РИОСВ – Хасково на няколко пъти дават указания към инвеститорите да променят части от доклада за ОВОС. Предстои фирмата да даде нов доклад и съответно да получи нова оценка на качеството му.  Пред изпълнението му обаче стоят още много процедури и административни изисквания, като необходимостта за смяна на статута на земята, която в момента се води земеделска. 

Документите сочат, че на този етап реализирането на Лас Вегас е по-скоро химера, а ще успее ли пловдивското дружество да получи необходимите разрешително престои да стане ясно.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина