Шофьорът, причинил мелето с 3 жертви край КЦМ: Причерня ми и нищо не помня, свестих се в болницата

Автор: Plovdiv Now 5206
Шофьорът, причинил мелето с 3 жертви край КЦМ: Причерня ми и нищо не помня, свестих се в болницата

72-годишният Иван Костов, който причини тежката катастрофата на Асеновградско шосе през 2019 година днес за първи път говори пред съда. Пред магистратите той каза, че му е причерняло и не помни нищо от инцидента. Свестил се е чак в болницата и тогава е разбрал какво се е случило.

Костов е с повдигнато обвинение за причиняване на смърт на три лица по непредпазливост в следствие на катастрофа. До инцидента се стигна, след като шофьорът е карал с превишена скорост и е навлязъл с джипа си в насрещното платно, след което е настъпил удар с лек автомобил.

След множество заседания, разпити на свидетели и вещи лица, днес делото навлезе във финалната си права. В заседанието беше приета комплексната съдебно психиатрична и психологична експертиза, като заключението на вещите лица е, че „няма нито едно психическо заболяване, което да протича с нарушение на съзнанието”. С това заключение на практика се оборват твърденията на адвокатите, че микса от лекарства, който приема Костов е причина за загубата на съзнание непосредствено преди катастрофата.

Самият шофьор каза пред съда, че не се признава за виновен.

„Преди да тръгна усетих, че ме стяга врата отзад, Пих половин хапче за кръвно. По принцип вземам и други лекарства. Постоях на въздух и след това се качих на колата и тръгнах. Минах през Асеновград като се движих по една от лентите. Видях, че има ограничения и пътното платно е разделено на две. Имаше ограничение 60км. Колата зад мен беше много близо на около 10м. Моя километраж показваше 60км/ч. В един момент ми причерня пред очите и вече нищо не си спомням от там нататък. Не знам какво е станало. След това в болницата разбрах какво се е случило”, разказа Иван Костов.

Нямам никакъв спомен за случилото се. До сега не ми се е случвало да ми причернява”, допълни още той, като припомни, че взима и други лекарства.

Съжалявам много за случилото се”, завърши Костов.

С това приключи и процеса по същество. Предвид сложността на делото обаче, пледоариите ще бъдат в отделно заседание на 8 март 2023 година. Тогава трябва да ясна и присъдата на 72-годишния шофьор.

Наказанието, което е предвидено от закона за подобен вид престъпление е от 3 до 15 години лишаване от свобода. 

Припомняме, че трагедията, при която загинаха трима души, се разигра навръх Гергьовден 2019 година. 72-годишният водач бил зад волана на колата си –  джип мерцедес и пътувал от Асеновград към Пловдив. Част от отсечката била в ремонт. Движението се осъществявало в източното платно. То се състояло от две ленти за движение и една аварийна.

В същото време в посока от Пловдив към Асеновград се движел лек автомобил, марка „Тойота Корола”. В него се намирали четирима пътници – един мъж на 66 години, и три жени – 42, 63 и около 50 годишна. Те отивали в храм в Асеновград, за да присъстват на сключване на църковен брак.

72-годишният предприел изпреварване, малко след което без да сигнализира внезапно отклонил колата наляво и навлязъл в насрещната лента. С джипът си, той ударил металната предпазна мантинела и предната дясна част на насрещно движещата се „Тойота“. Водачът й отклонил колата, но не успял да избегне удара. В резултат на пътнотранспортното произшествие са загинали 42 и 63 годишните жени, както и 66-годишния мъж. Третата жена пък е получила средни телесни повреди. 

Според автотехническата експертиза, виновният водач е управлявал лекия автомобил „Мерцедес“ със скорост 80 км/ч., което е превишаване с 20 км/ч. на разрешената в този участък. Освен това причина за катастрофата е навлизане в насрещната лента на лекия автомобил „Мерцедес“, без да има необходимост от изпреварване или заобикаляне.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина