Седмокласниците в Пловдив - на 9-то място на матурата по БЕЛ

Автор: Plovdiv Now 3458
Седмокласниците в Пловдив -  на 9-то място на матурата по БЕЛ

Автор: Соня Желязкова

Знанията по Български език и литература на пловдивските седмокласници се повишават всяка изминала година. Това наблюдават от Регионално управление на образованието-Пловдив след сравняване на резултатите от матурите на различните випуски. За математическите способности на децата обаче не могат да направят същото заключение.

Тази година кандидат-гимназистите от Пловдив са се наредили на 9-то място в страната по среден брой точки на матурата по БЕЛ. Те са изкарали 53,34т. при 53,63т. за страната. Само предходния випуск седмокласници са изкарали повече точки - 54,50.  През изминалите учебни години обаче резултатността е била съответно – 51т., 52т., 47т., 48т..

Тазгодишната матура по алгебра и геометрия е затруднила кандидатстващите в гимназия. Макар, че заемат място в челната тройка на България, пловдивчани са изкарали осреднен резултат от едва 35,02 точки при 35,32т. за страната. Миналогодишните са съответно 38т. и 36т.

Що се касае до индивидуалните резултати на учениците от Пловдив – отново картината е плаваща. За съжаление, няма нито един пълен отличник за двете матури. За сметка на това обаче 11 седмокласници не са успели да изкарат нито една точка на изпитите.

В Пловдивско обаче има две деца, които са се разминали на косъм от "златен медал". Те са изкарали 199,5т. общ брой от двете матури. Те представляват 100т. по математика и 99,5т. по БЕЛ.

Малка пловдивчанка пък е единствената, успяла да заслужи 100т. на изпита по БЕЛ. Оказва се обаче, математиката е силна страна на повече хлапета от Пловдив. 25 са тези, които са решили задачите си без да допуснат нито една грешка.

От другата страна е негативната статистика, в която 0т. по български са изкарали 45 деца. По математика пълните двойки са заслужили 38 ученици.

От РУО-Пловдив напомнят на родителите, че на 28 и 29 юни от 9 до 17:30ч. може да бъдат проверени резултатите на децата им. Изпитът по български ще се показва в Спортно училище „Васил Левски“, а по математика в ПГ по електротехника и електроника.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина