Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза

Автор: Благовест Андонов 3762
Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза

Сагата за пловдивския зоопарк влиза в решителната си фаза. В края на май в Апелативен съд – Пловдив ще се гледа търговския спор между Община Пловдив и фирмата изпълнител „Запрянови – 03” за парите, които трябва да се изплатят.

На предходната инстанция Окръжният съд под тепетата реши, че Община Пловдив ще трябва да плати над 550 хил. лева на „Запрянови – 03”, като от тях 127 000 лева са лихви за забавени плащания.  Второто решение обаче бе, че градските власти не трябва да плащат исканите от фирмата дейности за 392 995 хиляди лева, както и 119 хил. лева лихви по тях. Те са за непризнати строителните дейности по зоокъта, пише trafficnews.bg.

Община Пловдив вече е изплатила 300 000 лева по безспорните разходи на „Запрянови-03”, коти са включени в договора.  Съдът обаче ще реши за останалата сума.

Зам.-кметът по строителството Пламен Райчев заяви, че зоопаркът е един от приоритетите му тази година заедно с реконструкциите на Голямоконарско и Рогошко шосе. 

„До края на април трябва да приключи обследването на зоопарка и да се види амортизацията, както и каква сума е нужна, за да го довършим. След като имаме готов доклад, ще пуснем и обществена поръчка под условието, че договорът ще влезе в сила при приключването на съдебните дела”, обясни Райчев. Преди две години техническият анализ на съоръжението показа, че са нужни 800 000 лева за довършването му, но вероятно сумата сега ще бъде по-голяма. В Бюджет 20222 са заложени 500 000 лева за тази дейност, като при необходимост тя ще бъде увеличена.

Дейностите по зоопарка бяха спрени през 2015 година, а през 2018 се направи опит те да бъдат рестартирани. Това обаче така и не се случи заради забавяне с документацията. С встъпването си в длъжност Здравко Димитров обяви, че ще бъде прекратена поръчката и ще бъде избран нов изпълнител. Причината е, че бившият кмет Иван Тотев бе разследван от специализираната прокуратура за ремонта на зоопарка. Когато Зико поиска  договорът да бъде развален, от фирмата изпълнител „Запрянови – 03” поискаха близо 1 млн. лева за това, сред тях и т.нар. допълнителни дейности за близо 400 000 лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина