Разследване уличи лекар от Пловдив в злоупотреба с поставяне на стентове

Автор: Plovdiv Now 15166
Разследване уличи лекар от Пловдив в злоупотреба с поставяне на стентове

В професионална злоупотреба уличи началника на кардиологичното отделение в УМБАЛ Пловдив доц. Иван Мануков разследване на журналиста от Нова тв Васил Иванов. На 9 октомври тази година жертва на доц. Мануков в пловдивската болница става Динко Бобчев.

„Бях на сауна в комбинация със студена вана. Почуствах неразположение, аритмия на сърцето. Обърнах се към доктор Мануков, когото познавам от 25 години. Той и синът му, който работи при него, ми направиха коронарография. Тогава ми казаха, че имам 85% запушване. После в епикризата прочетох, че са 75% на едната артерия и разширение на сънната”, каза потърпевшият пред камерата на Нова тв.

Бобчев показа и бележката, в която е посочено, че трябва да бъдат поставени два стента. Ако това не се случело до няколко дни, пациентът бил заплашен от масивен инфаркт или инсулт, казали лекарите.

Шокиран, Динко Бобчев звъни на свой приятел лекар, който го изпраща за повторен преглед в софийска болница. Там пациентът носи диска с изследването и епикризата. Посреща го проф. Златарева, която категорично заявява, че сърцето му е здраво и не се нуждае от стентове. Думите й потвърждава и друг нейн колега – проф. Иво Петров.

„Казаха, че това е измама и прилича на пазарджишката история. В началото не можах да повярвам, че доц. Мануков ме е излъгъл и въпреки,  че тези двама доктори са доайени в своята област, ги помолих за трето мнение. Те ме насочиха към техен колега – съдовия хирург проф. Гроздански. На прегледа при него също се установи, че съм абсолютно функционално здрав човек”, споделя потърпевшият Динко Бобчев.

Екипът на Нова тв се обръща към един от тримата – проф. Иво Петров, който е и национален консултант по инвазивна кардиология. И пред камерата той потвърди, че пациентът е здрав и няма нужда от интервенции. Медикът посъветва всички пациенти да търсят и второ мнение.

Динко Бобчев се прибира в Пловдив, вече спокоен. И, естествено, не се явява в пловдивската болница, в деня, в който са го записали за поставяне на два стента.

„Но тогава започнаха да ми се обаждат. Имам и съобщение от млада лекарка, на име Венета, която работи в същото отделение. Пита ме защо не съм дошъл. Дори доц. Мануков ми звъня, но тъй като съм много разочарован от този човек, не му вдигнах телефона. Тогава той позвъни на съпругата ми да попита защо не съм отишъл. Тя му каза, че съм се отказал, тъй като в момента се чувствам добре. След това аз реших да дам публичност на този случай и подадох жалба в прокуратурата. Но теч на информация ли се получи, не знам какво и след четири дни получих по пощата нова епикриза със същата дата, само че нов екземпляр, в който вече са променени данните и това стеснение на сърцето ми от 85-75% е станало на 50% запушване. Аневризмата си остава”, разказа Динко Бобчев. И допълва: „Потресен съм, че за едни 2 000 лева, които щяха да вземат като процент от здравната пътека, щяха да ме превърнат в инвалид за цял живот”. 

В опит за интервю с доц. Мануков, единственото, което казва пред репортера Васил Иванов е, че пациентът е викнат на 14 октомври, не за поставяне на стентове, а за да направи изследване на велоергометър. Въпросният тест е най-елементарното, начално изследване. Ако на него пациентът се почувства изморен или се задъхва, тогава се преминава към тежкото и дори рисково изследване – коронарографията. При нея в кръвта се вкарва контрастно вещество. Така се вижда има ли стеснения на съдовете и къде точно се намират.

В репортажа на Нова тв пациентът на доц. Мануков е заведен от телевизионния екип при шефа на Здравната каса, за да го запознае лично с поредния опит за източването й чрез увреждане на здрав човек.

„Проверката е най-малкото нещо, което ще се направи. Където има интерес за изкарване на лесни пари, има и такива действия. Бездействието на институции, включително и тази, която управлявам аз, в дълъг период от време, са довели до това, което виждаме и това, което изнасяте и вие в този случай”, заяви д-р Дечо Дечев.

„След светкавична проверка на Здравната каса в пловдивската болница, която продължава и в момента, проверяващите откриха трета епикриза в документацията на потърпевшия. Тя отново е със същата дата, но с нови промени в заключенията на доц. Иван Мануков.”, твърди разследващият журналист Васил Иванов и припомня, че 2009 г. доц. Мануков бе в центъра на скандал с ненужно поставяни стентове след проверка на здравното министерство. Десет години по-късно вина и наказани няма, а доцентът продължава да е шеф на отделението.

Поставянето на стент в сърцето на здрав човек сериозно уврежда неговото здраве. Освен това по този начин се източва и Здравната каса. Така коментира случая проф. Генчо Начев. Той и шефът на НЗОК обясниха, че поставянето на стентове на здрави хора се е превърнало в практика в цялата страна заради 5 000 лева, които Касата плаща за процедурата за всеки пациент. И двамата специалисти заявиха пред репортера Васил Иванов, че нещата са стигнали до там, че болниците пращат микробуси по селата, които докарват възрастните хора уж за изследвания. След това всички се оказват с поставени стентове.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина