Разсичат гордиевия възел с почистването на река Марица

Автор: Благовест Андонов 4845
Разсичат гордиевия възел с почистването на река Марица

Община Пловдив няма да обжалва решението на КЗК, с което се отменя прекратяването на поръчката за неотложното почистване на река Марица, заяви зам.-кметът по екология Иван Стоянов.  Той обясни, че проточването на сагата в съда, ще утежни още повече състоянието на реката.  Също така той се е запознал с възможностите на фирмата „БКС - Озеленяване” , като тя има нужната техника и опит да се справи с почистването. Очаква се да се проведе и среща между градските власти и фирмата относно процедурата, пише trafficnews.bg.

Припомняме, че третата поръчка се върти повече от година.  Бившият зам.-кмет по екология Анести Тимчев определи фирма „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС. Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева.

Тя бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена. След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката заради „непреодолимо несъответствие” в документацията, което се касае за грешка при изчисляването площите и сумата за почистване. 

Компанията „БКС – Озеленяване” пусна нова жалба в КЗК, а „ непреодолимо несъответствие” се оказа, че е равна на 80 стотинки или 0,002 дка в площта, която трябва да се почисти от фирмата.  Така КЗК отмени решението на Тимчев, а Община Пловдив ще проведе отново комисия, с която да изберат фирмата за изпълнител, според указанията на ВАС и регулатора.

Поръчката е за почистването само около мостовете, както и островите, тъй като при високи води има реална опасност за съоръженията.  Скоро се очаква да бъде завършен и проектът за цялостното почистване на Марица, чиято стойност се очаква да е над 7 млн. лева.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина