Пуснаха под домашен арест Здравко Дечкин, обвинен в убийството на милионерката Балабанова

Автор: Plovdiv Now 15884
Пуснаха под домашен арест Здравко Дечкин, обвинен в убийството на милионерката Балабанова

Пловдивският апелативен съд измени мярката за неотклонение на Здравко Дечкин от „задържане под стража“ в „домашен арест“. Той ще бъде с електронна проследяваща гривна и забрана за напускане на страната.

Делото в Апелативен съд е образувано по жалба на подсъдимия срещу наказанието му от 16 години лишаване от свобода за грабеж, придружен с убийство. Той е признат за виновен в това, че на 30.09.2009 г. в  Пловдив, като извършител, в съучастие със сина на пострадалата - с Георги Балабановкато подбудител, е отнел чужди движими вещи и пари, всичко на обща стойност 760 лева, от владението на пострадалата Виолета Балабанова. Подсъдимият е имал намерение противозаконно да ги присвои, като е употребил за това сила, което е довело до смъртта на жената.

За да измени мярката за неотклонение съдът взе предвид  чистото съдебно минало на Здравко, липсата на висящи дела срещу него, наличие на постоянен адрес,  трудова  ангажираност преди ареста му и продължителния период на задържане от месец май 2019г.

Определението на съда е окончателно.

Припочняме, че Здравко официално се сдоби с обвинителен акт на 9 март 2020 година. Според данни от разследването нападението над Балабанова е било поръчано от сина ѝ - покойния Георги Балабанов. Наследникът на известната фамилия се разби с мотора си с 200 км/ч в Слънчев бряг през 2012 година. 

Как се стигна до убийството и ареста на Дечкин?

На 30 септември 2009 година вдовицата на един от най-богатите пловдивчани от времето на прехода Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Мъж връхлита върху нея, изтръгва чантата ѝ, а след това я намушква няколкократно с нож в корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената. 

17 хиляди лева и BMW x5, собственост на Балабанов, била цената, която синът на Виолета обещал на Дечкин за мократа поръчка. 

Съседи видели ранената жена и се обадили  на Спешна помощ. Пострадалата била откарана в болницата, където въпреки лекарската намеса е починала на 8 октомври 2009 година. След смъртта й Георги продал наследствените имоти, за да се разплати с кредиторите и да продължи да води предишния си начин на живот. Той не платил сумата от 17 000 лева на Дечкин, нито му прехвърлил автомобила си „БМВ Х5“. Оттогава двамата спрели да подържат отношения. 

Пръстовите отпечатъци на Дечкин са били открити на входната врата на Виолета. Следите се намерени още през 2009, ала на Дечкин е направена криминална регистрация едва през 2018, когато се води досъдебно производство срещу него за наемането на работа на непълнолетно лице. 

Снимка: архив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина