Проф. Кожухарова: Ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора

Автор: Plovdiv Now 489174
Проф. Кожухарова: Ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора

Няма ваксина със 100% защита. Има случаи на възрастни хора или хора с хронични заболявания, които не успяват да изградят имунитет след имунизация, каза съветникът на здравния министър проф. Мира Кожухарова в ефира на БТВ.

Въпреки това, според нея процентът на боледуващите и умиращите от COVID-19, които имат ваксина, на фона на всички останали е нищожен.

"Ако има 34 смъртни случая, 33 от тях са на неваксинирани хора. Ваксината действително спасява човешки животи“, каза Кожухарова.

„Ваксиналните пробиви – когато човек с ваксина се разболее от коронавирус – са нещо нормално. Дори при децата със заболявания ваксините от календара не дава 100% ефективност. Това се отнася и за възрастните хора и поради тази причина се обсъжда допълнителна ваксина“, каза Кожухарова.

Тя добави, че все още не е взето решение за третата доза.

„При децата са ваксинирани не повече от 100 хиляди. Надявам се учебната година да започне присъствено. Нека се ваксинираме и дадем шанс на децата“, допълни тя.

Относно протичането на COVID-19 при най-малките Кожухарова коментира, че малките деца се заразяват предимно от родителите си, които смятат, че нямат нужда от ваксини.

По думите ѝ разделението относно ваксините е обезпокоително. „Дори на политическо ниво се вкарва темата за ваксините, което е погрешно. Бих посъветвала политиците, когато става дума за заразни заболявания и ваксинации, да се съветват със специалисти“, каза Кожухарова.

Подобни новини

Цеко

Ти, малумна ли си овца тъпа

19:42, 11.09.2021
Отговора 0
Отговор

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина