Проф. Кантарджиев: Необходимо е културният човек да избягва голямото струпване на хора

Автор: Plovdiv Now 4546
Проф. Кантарджиев: Необходимо е културният човек да избягва голямото струпване на хора

„Най-важното е заразените хора в големи колективи да бъде направено тестване сред контактните лица“, това заяви проф. Тодор Кантарджиев по повод това как се действа в случай на открит случай във фабрика, болница или учебно заведение.

„В детските градини е много важен филтърът. Да не се допускат хора с висока температура и кашлица. Именно това показват и изследвания на СЗО, че хората, които са без или с леки симптоми заразяват много трудно. Също така, когато заразяването става с голямо количество вирус има по-тежка клинична пътека. Затова е необходимо културният човек да избягва по-голямото струпване на хора и посещението на места на закрито“, заяви Кантарджиев в ефира на БТВ.

Хората без симптоми рядко могат да бъдат суперразпръсквачи, но има и случаи, в които това може да се случи. „Все още учим за вируса и трябва да бъдем внимателни“, поясни професорът.

Той коментира и покачването на случаите през последната седмица.

„Защото не бяха спазени правилата в някои региони на нашата страна, където хората се събираха на религиозни празници“, каза Кантарджиев.

Той бе категоричен, че клъстерите не могат да преминат в масово заразяване, докато има институциите, които работят по тяхното ограничаване. Според него няма данни и за масово разпространение на вируса в София.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина