Приет е планът за ваксиниране срещу COVID-19 у нас, ето етапите

Автор: Plovdiv Now 3890
Приет е планът за ваксиниране срещу COVID-19 у нас, ето етапите

Приет е планът за ваксиниране срещу COVID-19 в  България, съобщи здравният министър проф. д-р Костадин Ангелов на брифинг преди минути. 

Ето през какви последователни етапи ще протече ваксинирането у нас:

Медицински персонал, като това включва лекари от извън болнична и болнична помощ, фармацевти и лекари по дентална медицина. Лицата са поставени под висок риск и имунизирането им ще позволи те да продължават да извършват своите служебни задължения. Таргет групата включва около 243 000 души.

Персонал на социални институции, учители и педагогически персонал. Общо в тази таргет група са 112 080 души.

Служители, участващи в поддържането на важни структури. Пример за това е ВиК.

Възрастни хора на и над 65 годишна възраст и лица с хронично заболявания. В тази група са над милион и осемстотин хиляди.

Уязвими групи, поради висок риск от условията и начина им на живот.

Страната ще бъде разделена на 6 района, ръководени от РЗИ Враца, РЗИ Велико Търново, РЗИ Варна, РЗИ София, РЗИ Пловдив и РЗИ Бургас. Те ще осъществяват логистиката, разпределението и съхранението, както и организирането на ваксинацията. Ще се подписва бланка за информирано съгласие.

До изтичане на договорите ще важи предложения план. Когато има повече информация за ваксините, тогава планът ще бъде доразработен и ще подлежи на корекция.

Целият ресурс на държавата ще бъде насочен към това всеки един български гражданин, който желае да бъде ваксиниран, да бъде информиран за различните ваксини и да получи тази, която избере. Това категорично заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов, допълни че транспортирането на ваксината ще става по-различни начини, в момента се работи по закупуването на повече хладилници за съхранението й, а в бъдеще ще бъдат създадени и мобилни екипи, които да достигнат до всички точки в страната.

„Ваксини ще бъдат внесени у нас, тогава когато получат разрешителни. Според нашето законодателство и в това на останалите членки от ЕС нямаме право да използваме ваксината, при условие, че тя не е одобрена. Великобритания вече започва ваксинацията, но при тях имат вратичка в закона. Според мен това е политическо решение, което носи много рискове“, каза пък доц. Ангел Кунчев.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина