Представят официално фестивала “Франкофоли“, който за пръв път ще се случи в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 8911
Представят официално фестивала “Франкофоли“, който за пръв път ще се случи в Пловдив

В малката конферентна зала на Дома на културата „Борис Христов“  утре, 21 февруари, от 13,00 часа, ще се проведе официално представяне на Международен фестивал „Франкофоли България“.

Мащабното събитие ще бъде на 16 и 17 юни на Гребната база е част от програма „Наследство 2023“ на Фондация „Пловдив 2019“ и се осъществява с любезната подкрепа на Община Пловдив, в партньорство с Министерство на културата, Министерство на Външните работи, Министерство на образованието, Министерство на туризма, Френското посолство в България.

По време на пресконференцията ще бъдат обявени участниците и детайли от програмата в двата фестивални дни.

В пресконференцията ще участват:

Жерар Пон - директор на Франкофоли Франция

Фредерик Чарпайл--зам.-директор на Франкофоли Франция

Христина Спасова-директор на българското издание

Пламен Панов – заместник-кмет „Култура, археология и туризъм“

Кирил Велчев – изп.директор на фондация „Пловдив 2019“

За първи път Пловдив ще е домакин на „Франкофоли България“.

Припомняме, че фестивалът Les Francofolies /Ле Франкофоли/ - най-големият международен фестивал за съвременна франкофонска музика се провежда от 1985 насам в град Ла Рошел, Франция и се е превърнал в емблема на града. Заради него всяка година там пристига около 110 000- на публика. Освен ежегодните издания на фестивала във Франция, Ле Франкофоли се провежда в Монреал, Канада и в Спа, Белгия. Има изнесени издания в Ню Йорк, Буенос Айрес и Берлин, Реюнион, Нова Каледония, а от 2015 – и в България. До момента, в българската сцена на фестивала в Благоевград се включиха едни от най-популярните по света френски и международни артисти, сред които ZAZ, Нувел Ваг, Джипси кингс, Патрисия Каас, DJ Боб Синклер, Имани, LP, Кенджи Жирак, Метр Гимс, Кристоф Уилем и др. , а през 2019г., със съдействието на Българския културен институт в Париж, Котарашки бяха първите български музиканти, селекционирани в програмата на Франкофоли в Ла Рашел, Франция.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина