Предложение: Пловдивският панаир да стане паметник на културата

Автор: Plovdiv Now 3857
Предложение: Пловдивският панаир да стане паметник на културата

БСП се обявиха против Пловдивският панаир да бъде частна собственост, а от „Демократична България” поискаха да бъде обявен за групов паметник на културата от местно значение.

Недоволството на двете партии идва, след като пловдивските общински съветници дадоха зелена светлина "Пълдин туринвест" да приеме акциите на Община Варна.

Поради тази причина в началото на месеца бе свикана и извънредна сесия на местния парламент, но така и не се събра кворум, за да се стигне до прегласуване на решението.

БСП са против тяхната група в ОбС, която се разграничи от партията и ГЕРБ да гласуват за апорта.

Двамата депутати на ДБ от Пловдив град и от Пловдивска област - Христо Иванов и Йордан Иванов, депозираха писмо в Министерството на културата с настояване “Международен панаир Пловдив” да бъде обявен за групов паметник на културата с местно значение. 

“Това ще възпрепятства събарянето на палатите и започване на мащабно строителство върху 350 декара почти в централната градска част, непосредствено до реката”, каза Йордан Иванов. И предупреди, че ако държавата не си свърши работата, граждани ще инициират подписка със същото искане до Националния институт за недвижимо културно наследство. 

Иванов призова Общинският съвет на Пловдив да не пропуска последния си шанс на 9 януари да попречи на пълното прехвърляне на тази перла на българското стопанство и на Пловдив в частни ръце. 

В общинският съвет в Пловдив кметът Здравко Димитров бе категоричен, че неговата позиция за Панаира е пределно ясна и е била написана с предложението към общинския съвет. Той припомни, че като областен управител е връщал решения на местния парламент относно Панаира. Кметът също така заяви, че не смята, че градът под тепетата по какъвто и да е било начин ще загуби Панаира, като той си остава в Пловдив. Той направи още една историческа препратка, като припомни, че Панаира е бил взет от Георги Гергов  през 2006 година, а не сега. Относно това дали община Пловдив има интерес от апорта на варненските акции в „Пълдин Туринвест”, Зико каза, че той е взаимен, защото общината, че увеличи акциите си с 2%, а освен това ще придобие и имот за пловдивската опера. Той допълни, че това предложение го има в общината, както и при всички общински съветници.  

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина