“Празници на Стария град“: Минало и съвремие в хармония под мотото “Код Памет“ ПРОГРАМА

Автор: Plovdiv Now 9006
“Празници на Стария град“: Минало и съвремие в хармония под мотото “Код Памет“ ПРОГРАМА

Когато Пловдив запулсира с огъня на есента и пламъка, който дава енергия на хиляди хора дошли, за да преживеят магията на най-стария жив град в Европа и първата българска Европейска столица на културата - това означава, че е време за началото на традиционните „Празници на стария град“. От 13-ти до 19-ти септември ще властват дни, в които минало и съвремие ще хармонират под мотото на тазгодишното издание  „Код Памет“.

Вижте подроната програма на 10-тите юбилейни "Празници на Стария град":

13 септември, понеделник

18:00 ч.  „Тепетата на Пловдив”, документална фотоизложба

Място: Цар Симеоновата градина, продължава до 12 октомври

Пловдивските тепета са едновременно геоложки феномен, природна забележителност и символ на град Пловдив, придаващ му неповторим облик и атмосфера. Елате с нас, за да се насладите на интересен фоторазказ, от който ще научите много! 

20:30 ч. Откриване: Концерт „Пловдив в  моето сърце” - честване на 75 годишен юбилей и 50 години на сцена на любимеца на поколения българи и „почетен гражданин на Пловдив“ Христо Кидиков и приятели: Веселин Маринов, Кристина Димитрова, Мариана Попова, Мими Иванова и Развигор Попов, Орлин Горанов, Росица Кирилова, Тони Димитрова. С участието на Общински духов оркестър - Ловеч, с диригент Тотко Рогашки, „ЕРА Балет”, Спортен клуб „ЕРА” и ФА „Тракия”. Водещ: Драгомир Драганов.

Място: Античен театър, ул. „Цар Ивайло” № 2А 

14 септември (вторник) 

18:00 ч.  „Род” изложба на Радина Росенова.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” № 15, продължава до 30 септември.

„Род” е проект, който  съдържа 28 платна. Всяко изобразява автентична шевица от различна област, съчетана с културно-историческа (природна) забележителност от съответния регион и цели пробуждането на гордост и преклонение пред българското наследство. Авторът Радина Росенова споделя своето усещане за шевицата, като я интерпретира и споделя с публиката като  Вселенски код – символ на хармонията и красотата в човешките взаимоотношения. 

20:00 ч.  Георги Тошев представя премиера на книгата на Татяна Лолова „Дневници & Делници” и новия документален филм за актрисата „Татяна Лолова: безкрайният спектакъл”. 

Място: Римски стадион 

15 септември (сряда) 

13:00 - 16:00 ч. Опознавателен тур и образователен куиз из обектите, стопанисвани от ОИ „Старинен Пловдив”, съвместно с Национален институт за недвижимо културно наследство.

Стартова локация: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” № 3А

За поредна година екипът на ОИ „Старинен Пловдив”, в партньорство с експертите на Национален институт за недвижимо културно наследство, целят да събудят интереса на подрастващите и техните семейства към археологическото и архитектурното наследство на Пловдив. Акцент в проекта е да се утвърди в съзнанието на всеки  важността от опазването и опознаването му. Участниците ще получат маршрут по специална опознавателна карта и други изненади. 

18:00 ч. „Светлина и петна” изложба на Калина Илиева и Петър Аврамов, която ще предизвика сетивата Ви и ще Ви потопи в паралелния свят на авторите, озарен от бутикова светлина с мистериозни сенки и белязан от боята, която променя мирогледа Ви.

Място: Къща Клианти, ул. „Тодор Самодумов” №3А, продължава до 30 септември . 

16 септември (четвъртък) 

11:00 ч. Отворено пространство на тема „Подкрепа на Европейския съюз за развитие на туризма и творческите индустрии”, съвместно с Регионален информационен център „Европа – директно Пловдив”.

Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57 

16:00 ч. Крачка по крачка за здраве и познание - опознавателен пешеходен тур с екскурзовод, който ще преведе любознателните по стъпките на пловдивските художници в Стария град.

Посвещава се на Европейска седмица на мобилността (16-22 септември 2021 г.).

Стартова локация: бариерата на ул. „Съборна”  

18:00 ч.  „Въплъщение на стил”  изложба с авторски шапки на Юлия Райчевска, която ще Ви отведе сред магията на фамозната, романтичната, закачливата, артистичната, строгата и винаги допълваща личността Нейно Величество Шапката. Разберете как ТЯ дава различни въплъщения на облика Ви като се снимате с авторските шапки от експозицията!

Място: Къща Хиндлиян (кухня), ул. „Артин Гидиков” № 4, продължава до 30 септември 

19:00 ч. Благотворителен търг, в полза на НХГ „Ц. Лавренов”, с картините от пленер „Рисувам с духа на Маестро Ди Киро!”.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15. 

17 септември (петък) 

18:00 ч.   Документална изложба „Зографът на Свободата” – посвещава се на 175 години от рождението на Георги Данчов – Зографина.

Място: Данчова къща, ул. „Арх. Христо Пеев” №2А, продължава до 30.09. 

18  септември (събота)          

11:00 ч.  Изложба  „Марин Върбанов - живот и творчество”

Очаква Ви среща със света на видния български художник-приложник и педагог проф. Марин Върбанов, определян като „магьосникът в текстила”. За неговата революционна роля в изкуството на текстила, за килимарството и гоблените, за скулптурите от вълна и памук, за коспомолитността и богатството на личността и таланта му ще научите от документалния разказ и експонираните негови произведения. 

12:00 -18:00 ч. Излъчване на авторския филм на Георги Тошев от поредицата „Децата на Другата България”: историята на известния български художник Марин Върбанов и неговите наследници (зона клюкарника).

Място: Къща на Никола Недкович, ул. „Цанко Лавренов” №3, продължава до 30.09. 

13:00 - 16:00 ч.  Детска творилница „Оцвети Старинен Пловдив: детайли”, съвместно експерти от Национален институт за недвижимо културно наследство.

Приятелите от Национален институт за недвижимо културно наследство ще предложат вдъхновение за подрастващите. Поканата към тях е да научат много за детайлите в Старинен Пловдив и да станат съ-творци на уникална арт инсталация. 

Място:  Къщата  на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция Златю Бояджиев), ул. „Съборна” №18 и музейна аптека „Хипократ”, ул. „Съборна” №16 

18:30 ч. Ученически рок концерт II-ро издание

ОИ „Старинен Пловдив” кани младостта и таланта в едно вълнуващо Hard and Rock звучене! Из дебрите на музиката водач ще е певицата и радиоводеща Едит Унджиян.

Място: Малка раннохристиянска базилика (двор), бул. „Княгиня Мария Луиза” №31А 

19 септември (неделя) 

11:00 ч. Концертно матине: Памет за проф. акад. Николай Стойков

Посвещава се на 85-годишнината от рождението на видния творец, композитор и педагог.  Проф. акад. Николай Стойков е ученик на проф. Панчо Владигеров в Държавна музикална академия София, специализирал в Московската консерватория при Дмитрий Шостакович и Тихон Хреников. Той отдаде цялата си творческа и преподавателска енергия на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“. Значима бе ролята му на куратор на музикално-образователни инициативи, реализирани с екипа на ОИ „Старинен Пловдив”.

Място: Балабанова къща, ул. „Константин Стоилов”№57 

11:30 – 16:30 ч.  Гайдарска работилница

В китния двор на възрожденска къща, сред енергията на творбите на Маестро Димитър Киров и изложбата с шевици, сътворена от Радина Росенова, прочутият майстор на гайди Илия Учиков ще Ви посвети в тайните за създаването на този уникален инструмент.

Място: Къща на Верен Стамболян, ул. „Кирил Нектариев” №15. 

18:30 ч.  Концерт „Диксилендът и градът”, част от Програмата  на XII-тия Международен Фестивал „Дни на музиката в Балабанова къща“

Очаква Ви среща с „Фантазиаланд Дикси Бенд”, покорил сърцата на публиката в редица европейски държави. В състава му влизат големите майстори в жанра Невилиян Гемижев - кларинет, Венцислав Благоев - тромпет, Петър Момчев - саксофон, Александър Борисов - тромбон, Александър Куманов - банджо, вокал.

Място: Римски стадион 

18 - 19.09.  „МОРЕ ОТ ЛЮБОВ В СТАРИЯ ГРАД”

За четвърта поредна година ОИ „Старинен Пловдив” и ОП „Радостни обреди” поднасят ЗАЕДНО специален комплимент към младите двойки, избрали да споделят сватбения си ден с великолепието на Старинния Пловдив.

Локация: Фонтан до Къщата на д-р Стоян Чомаков (постоянна експозиция на Златю Бояджиев), ул. „Съборна”. 

Часови диапазон: 10:00 – 16:00 ч.

ВАЖНО СЪОБЩЕНИЕ: Обявените във фестивалните дипляни концерти на 17 и 18 септември на „Сцена Небет тепе“, с участието на Meszecsinka (Месечинка) (HU), TДК, DESY warmup DJ set, Manga Electrica  (Martin Denev, Desy Andonova, Я-Я, Mr.Moon) и Martin Denev closing DJ set отпадат от програмата в изпълнение на въведените нови противоепидемични мерки на територията на България със заповед на министъра на здравеопазването, в сила от 7 септември

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина