Почитаме свети мъченици днес - майка и три невръстни дъщери, загинали за вярата

Автор: Plovdiv Now 1008
Почитаме свети мъченици днес - майка и три невръстни дъщери, загинали за вярата

Църквата почита днес, 17 септември, паметта на Светите невръстни мъченици Вяра, Надежда и Любов, както и на тяхната майка София. Вяра била на 12 години, Надежда - на 10, а Любов - едва на 9. 

През втората половина на І век в Рим живяла благочестива жена, християнка, която се казвала София. Тя имала три дъщери, които носели имената на християнски добродетели — Вяра, Надежда и Любов.

Майката и дъщерите й не криели, че са последователки на християнството. Това стигнало и до император Адриан (117-138), и той заповядал да ги доведат при него. Опитал се да ги накара да принесат жертва на богинята Артемида, но те останали непреклонни. Тогава императорът заповядал да изтезават жестоко децата, а майката била принудена да гледа нечовешките им страданията.

Момичетата не издържали на мъките и починали, а императорът разрешил на света София да вземе телата на дъщерите си и да ги погребе. Три дни след смъртта на децата си майката също напуснала този свят и била погребана при тях.

Църква почита и света София като мъченица, защото като майка тя изживяла със сърцето си ужасните мъчения за Христа на своите скъпи дъщери. Мощите на светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На масата се слага прясна питка и грозде.

Имен ден имат: София, Вяра, Вера, Надежда, Надя, Любов, Любен, Любчо и сродни

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина