Почина Райна Каблешкова - забележителен историк и етнолог от Пловдив

Автор: Plovdiv Now 24871
Почина Райна Каблешкова - забележителен историк и етнолог от Пловдив
Почина Райна Каблешкова, историк с многобройни изследвания в областта на етнологията, етнографията и Българското възраждане, автор на повече от 15 книги, внучка на големия общественик и дарител Недко Д. Каблешков.
 
Райна Каблешкова е родена в Пловдив през 1948 г. Произлиза от възрожденския Каблешков род от Копривщица. Дългогодишен музеен специалист в Пазарджик, Копривщица и Пловдив. Член на Дружеството на пловдивските писатели и на Съюза на учените, клон Пловдив. Трудовете ú са свързани основно с епохата на Възраждането. Автор е на книгите „Тодор Каблешков (родова хроника)“, „Копривщенци и Пловдив“, „Апостолът от Копривщица“, „Видни копривщенци“ в два тома, „Живот, посветен на Отечеството и обществото“, „Тодор Каблешков (монография)“, „Човек без род, дърво без корени“, както и на етноложките изследвания „Народната медицина“ и „Копривщица“. Съставител е на сборниците „Вечно жив в паметта на поколенията“ и „Спомени за Иван Вазов“. Редактор е на книгата „Поп Никола Белчов – копривщенец“. Има многобройни статии в печата и научни публикации. Тя посвети живота си на съхраняването на националната памет.
 
На 25 май 2010 г. Райна Каблешкова дари на Народна библиотека „Иван Вазов“ три изключително ценни архивни документа, разкриващи дейността на Дома на благотворителността и народното здраве „Димитър Кудоглу“ в Пловдив – Протоколна книга, Книга на посетителите на дома и Златна книга на благотворителите. Това са документи от архива на дядо ú Недко Каблешков – значима личност, свързала трайно живота си с Димитър Кудоглу.
 
Поднасяме съболезнования на семейството и близките на Райна Каблешкова.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина