„Пловдивска танцова палитра“ събира средства за паметник на проф. Кирил Дженев

Автор: Plovdiv Now 10911
„Пловдивска танцова палитра“ събира средства за паметник на проф. Кирил Дженев

На 23 септември 2020 г. от 20:00 ч. на Античен театър – Пловдив, Фондация "ХЕМ" организира Благотворителен концерт за изграждане на паметник на проф. Кирил Дженев под надслов „Пловдивска танцова палитра".  На сцената на Античния театър ще си дадат среща професионални и самодейни фолклорни ансамбли и изпълнители от цялата страна – Фолклорен ансамбъл „Дилянка“, Представителен ансамбъл „Седенчица“, ФТА „Иглика“, Фолклорно студио „Пълдин“, Школа за народни танци „Луди млади“, Фолклорен ансамбъл „ХЕМ“, Професионален фолклорен танцов ансамбъл „Тракия“ и др.

Богатата сценография, невероятните песни и хореографии, творческият синхрон между певци, музиканти и танцьори, пищните и разнообразни носии са само част от изненадите, които организаторите са подготвили за пловдивската публика. Чрез концерта ще бъде подпомогнат проектът на Фондация „ХЕМ“ за изграждането на мемориален паметник в гр. Пловдив на един от най-известните и видни български хореографи, радетели на българския фолклор и култура и създател на ансамбъл „Тракия“ - проф. Кирил Дженев.

Изработката на паметника е дело на известния и талантлив скулптор Иван Тотев. Изграждането на паметника представлява една своеобразна кулминация на почитта, уважението и възхищението към великото дело на българина проф. Кирил Дженев, който със своя талант и фолклорни шедьоври е оставил незаличима следа в културната история на България.

Концертът, както и проектът за изграждане на мемориален паметник на проф. Кирил Дженев, се реализират от Фондация „ХЕМ“, представлявана от изпълнителния директор Иван Димитров – артист с изключително богата творческа биография - създател и организатор на първия международен фолклорен фестивал – Пловдив, който се провежда ежегодно на Античен театър – гр. Пловдив; хореограф и продуцент на фолклорно шоу „Който може, го може”, излъчвано по БНТ; създател и ръководител на Фолклорен ансамбъл „ХЕМ” и Танцов театър „ХЕМ“ и много др. Една от идеите на Фондацията като организатор и на участниците в концерта е „Пловдивска танцова палитра“ да се превърне в ежегодна традиция, част от културния календар на гр. Пловдив.

Фолклорът е уникалното богатство на всеки народ и именно той ни връща неусетно към традициите и утвърждава националната ни идентичност. Един отделен свят, който ни говори чрез своята музика, танц, дори чрез цветовете и шарката на народните носии. Той е своеобразно „огледало“ на националната култура и пазител на нейните ценности именно защото идва от народа и е резултат от неговия талант и стремеж за себеизразяване. Танцово-песенният фолклор разкрива по най-атрактивен, динамичен и разнообразен начин богатата палитра на народното творчество, а представен от ансамбли с богат репертоар и история, той е още по-въздействащ и вдъхновяващ.

Билети търсете в Билетен център пред Община Пловдив.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина