Пловдивчанка майстори удивителни произведения на изкуството от захарно тесто

Автор: Добринка Димова 55281
Пловдивчанка майстори удивителни произведения на изкуството от захарно тесто

Удивителни торти, изглеждащи като истински произведения на изкуството, майстори пловдивчанката Цветелина Харалампиева. От сладко тесто тя може да направи всичко. Извайва автомобили, багери, животни, анимационни и филмови герои, кораби, замъци и къщи – всичко изпипано до най-малкия детайл. Прави торти по всякакъв повод и е готова да експериментира. Колкото по-труден е моделът, толкова по-мотивирана е да го изработи. „Отказвам да правя единствено традиционните торти, със снимка отгоре, просто не намирам никакво предизвикателство в тях”, признава младата майсторка.       

Цвети е завършила Национална гимназия за сценични и екранни изкуства със специалност „Театрален, кино и тв декор”, след което и „Сценография” в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев". С усмивка си спомня, че по време на следването скулптурата бил най-досадният предмет. Съмнявала се, че някога ще й потрябва в живота. Преди четири години обаче за първи път й се налага да приложи наученото на практика и днес ежедневно твори скулптури в малката си сладкарска работилничка. Любопитното е, че както във всяко изкуство, и в това най-голямото вдъхновение се оказало любовта.

Била в шестия месец от бременността, когато решила да изненада съпруга си и да му изпече торта за рождения ден с любимия футболен отбор „Интер”.  До този момент не само че не била правила подобно нещо, но дори не знаела къде се продава фонданът, нужен за „обличането” на десерта. Започнала да рови из интернет и там научила основните неща. „От първия път бях решила да направя възможно най-трудното – огромна торта на два етажа, която да стигне за всички гости. Е, не беше нещо впечатляващо, но като за първи път, се получи прилична”, отчита пловдивчанката.

Следващата торта отново била за любимия човек – във формата на халба с бира. Последвали сладкиши за различни поводи на приятели и познати и Цвети се запалила. Признава, че няма нищо друго, което да й доставя такова удоволствие и може да работи по цяла нощ. Любопитното е, че и до днес не е посетила нито един курс по сладкарство. Всичко е научила сама – с много четене.

Повечето елементи са изработени лично от нея. Има си и специална смес, която е лека и позволява да се правят всякакви нестандартни форми. Точно тя й помогнала за последната крива торта. Изработката на един десерт й отнема два дни – за направата на блатовете, измазването, изолирането и „обличането” със захарното тесто. Още ден или два са нужни за моделирането на фигурките.

„Тайната на една вкусна торта е истинският шоколад. Избягвам всякакви готови смеси и имитации. Всичко се купува и изработва на момента”, признава Харалампиева.  

Най-шантавата торта, която е правила, е багер, който изглежда досущ като истински. И огромна горила на празник на сина й. Наблюденията на Цвети показват, че когато става въпрос за кръщене или първи рожден ден на бебче, родителите масово поръчват по-нежни торти – с меченца примерно. Възрастните пък често избират сладкиши според професията. Правила е „лекарска” торта със слушалки, термометър, лекарства и сърце с кардиограма.  Получавала е и „неприлични” поръчки за ергенски партита – гърди и сексапилно дупе. Въпреки че сватбените торти не са й по вкуса, веднъж е изработила и такава – състояща се от седем малки тортички на три етажа. Най-голямото предизвикателство било, че се наложило да извая на ръка около 300 розички с големина по 1 сантиметър, с които да я украси. Всяка част била приготвена отделно и всичко сглобено в самия ресторант.

Неизбежно, в работилничката й понякога има и куриозни моменти. Най-екстремният момент бил с тортата горила, приготвена за рождения ден на сина й. В оригинал тя представлявала огромна скулптура на животното, което държи ябълка. „Трябваше да я превозя извън града. Качих я цяла в колата, но по пътя се оказа, че не мога да я удържа и в един момент тя падна. Хубавото беше, че се запази главата, която беше акцентът на тортата. Успях да я закрепя, никой не разбра какво се е случило”, смее се пловдивчанката. 

Още отсега е затрупана и с поръчки за предстоящите коледни и новогодишни празници. Тази година е замислила да зарадва семейството си със захарна къща като по филмите. Хубавото е, че произведените от захарно тесто фигурки с времето изсъхват и се втвърдяват, така че могат дълго да се пазят като сантиментален спомен от празника.  

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина