Пловдивчани излизат на протест пред КАТ, искат оставката на началника след трагедията на “Руски“

Автор: Парашкева Иванова 3933
Пловдивчани излизат на протест пред КАТ, искат оставката на началника след трагедията на “Руски“

Пловдивчани организират протест пред КАТ на 18 май, събота от 10 часа, в който ще настояват за оставката на началника на "Пътна полиция" Красимир Нешев. Причината за протеста е, неадекватните коментари на Нешев по време на брифинга за тежката катастрофа на бул. "Руски", в която загинаха 21-годишния Кристиян Екмекчиян и 22-годишната Теодора Николова. Гражданите твърдят, че са възмутени от изказването на полицейския началник, който заяви, че Кристиян не е бил "рисков" водач, въпреки че има регистрирани 16 нарушения за 3 години, в които е бил правоспособен водач. Според тях, опитът да оправдае високата скорост и последвалия удар в дърветата с мократа настилка , е опит да защити своята служителка, която е майка на загиналия младеж. 

Диана Русинова от Европейския център за транспортни политики /ЕСТП/ коментира пред TrafficNews, че подкрепя протеста и още вчера са изпратили писмо до министъра на вътрешните работи , в което настояват за оставката на Нешев. "Виждате колко много млади хора умират, ГДНП излиза с официална позиция и казва , че нивата на пътния травматизъм сред младите водачи е висок и в същото време началникът на Пътна полиция излиза и ви казва, че един шофьор, който има 16 нарушения за 3 години , не е рисков. Според мен тези нарушения са били индикация за едно опасно поведение на пътя и от КАТ е трябвало да забележат това и да вземат мерки. Всъщност ако той 4 пъти е хващан, това означава , че трябва да са му отнете всички точки от контролния талон и сега той да е без книжка. Вместо това вижте какво казва шефа на КАТ и какво послание отправя към младите хора, които системно нарушават правилата", коментира Диана Русинова. 

Тя твърди, че в ЕЦТП е постъпил сигнал от служители на КАТ Варна, по времето, когато Нешев е бил там началникът на "Пътен контрол" и които съобщават за системни нарушения. "Сега разбирам защо полицията не работи ефективно. Това са хора, които взаимно се прикриват. Ето в случая синът на един служител е направил сума нарушения, срещу него няма сериозни мерки и виждате това как завърши. Но освен , че уби себе си, той уби още едно момиче и рани двама души, които са в тежко състояние и не знаем какви ще са последствията за тях. Това прикриване, това толериране на безобразията по пътищата, води до такива резултати" заяви Русинова. 

Тя заяви, че вчера е разговаряла с директора на ОД МВР - Пловдив и е изразила възмущението си от поведението на шефа на КАТ. Също така му е съобщила, че от центъра настояват за неговата оставка. Ст. комисар Чергов е защитил подчинения си и го оправдал с това, че "не се е изразил правилно, тъй като е бил притеснен от медиите. И го е смъмрил". 

"Няма коментирам тази негова позиция, но от това беше продиктувано и нашето решение да се обърнем директно към министъра на МВР", каза Русинова. Полезното от разговора било, че е договорена съвместна група , която да обследва "черните точки " на територията на областната дирекция и да се търсят варианти за подобряване на безопасността. 

Трябва да се изработят указания как да се работи с рискови водачи. Ежедневно във фейсбук и тик ток има клипове с водачи, които карат с екстремни скорости. Преди 6 месеца МВР обяви , че създава специален екип в ГД БОП за борба с кибер престъпления, който ще намира и санкционира такива водачи. Не виждам обаче, да има някакъв резултат. Настояваме и да се криминализира това хулиганско поведение, което се превръща в тренд" коментира Русинова. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина