Първото сиропиталище в България става Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив.

Автор: Plovdiv Now 3477
Първото сиропиталище в България става Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив.

Община Пловдив и фондация „За Нашите Деца“, ви канят на официалното откриване на новия Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив на 29 юни от 9.30ч., на адрес: ул. Димитър Цончев 11.

След две години активна работа фондация „За Нашите Деца“ с подкрепата на Община Пловдив, бизнесът на Пловдив и активните граждани, за които бъдещето на децата не е без значение, завърши ремонта на новият Комплекс за ранно детско развитие в Пловдив. Фондацията създаде място за подкрепа и прилагане на интегриран подход при работа с деца от 0 до 7 г. и техните семейства.

Сградата в която работят специалистите от фондацията, е с много богата история. Тя е създадена през 1878 г., малко след Освобождението от група жени, които се обединяват в името на една кауза да подкрепят осиротелите след войната деца. Така те създават първото сиропиталище в България и завъртат колелото на съпричастността, филантропията и добродетелта, което за щастие се движи и днес.

Днес, 144 г. по-късно, това място е променено и има друга кауза свързана с детското щастие, тази сграда е превърната в място за подкрепа, съпричастност, развитие и възможност за по- добро бъдеще на онези деца и семейства, които имат нужда от подкрепа, разбиране и увереност за бъдещето.

Комплексът предоставя достъп до професионална, интегрирана и цялостна подкрепа за децата на Пловдив, за да развият своя пълен потенциал, а семействата в затруднено положение ще намерят хора, на които да се доверят и които да им помогнат да повишат родителските си умения и да придобият увереността да полагат най-добрите грижи за своите деца.

Специалистите на фондацията предоставят качествени грижи за деца в ранна детска възраст – деца с трудности в развитието, предотвратяване раздялата на деца с биологичните им семейства, деца останали без родителска грижа или настанени в приемно семейство и помагат на родители в затруднено социално положение. Услугите са предимно насочени към работа по превенция в рисковите общности, работа с детето и неговото семейство, както и активна работа в партньорство със здравните служби, училищата и общността, като част от интегрирания подход.

Програмата включва:
9.30-10.30 ч. Обиколка на Комплекса за ранно детско развитие, разглеждане на експозицията „Другото детство“, пресъздаваща историята на сградата и деинституционализацията в България и нова Академия за учене и развитие.
10.30. ч. Откриване
Официални гости на събитието са:
г-н Здравко Димитров, кмет на община Пловдив;
Г-жа Иванка Шалапатова, изп. директор на фондация "За Нашите Деца"
н.пр. Роб Диксън, посланик на Великобритания;
г-жа Кристин де Брьойн, представител на УНИЦЕФ за България;
г-жа Каро Хауел, изп. директор на Музея за изоставени деца в Лондон;
г-жа Гайдарова, зам. министър на образованието;
г-н Иван Кръстев, зам. министър на  труда и социалната политика;

11.10 -11.40ч.

Брифинг за медии с официалните гости, веднага след официалните приветствия.

11.15-12.30ч.
Подписване на два типа Меморандума за сътрудничество между Община Пловдив, фондация „За Нашите Деца“ и The Foundling museum-London.

Панелна дискусия 1:
Разказ за обучението на първите социални работници в България, въвеждането на приемната грижа, приветствие от първият обучител от Шотландия – Алисън Лесли.
Съвременната социална работа - не се изчерпва само с раздаването на социални помощи, а предоставя качествена подкрепа.
Професионално обучени и подкрепени социални работници постигат успех в социалната политика. Ранната намеса в ранна възраст е единствения път да имаме ефективна държавна политика и успех в справянето с бедността, демографския срив и лошата грижа и насилие върху деца.

Панелна дискусия 2:
Възникване на специализираните институции в страната и плана за тяхното закриване. Приноса на гражданите в събиране на историята и предаването на бъдещите поколения. Опита на Британския Музей в съхраняване на историята и социалната мобилизация в съвремието. Потенциал за културния календар на Пловдив

Комплексът за ранно детско развитие е иновативен и единствен по рода си в областта, който обединява в едно цяло минало, настояще и бъдеще на един от символите на съпричастност и благотворителност в името на децата.

 

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина