Паралелни светове: ние живеем в квантова мултивселена, откриха физиците

Автор: Plovdiv Now 1539
Паралелни светове: ние живеем в квантова мултивселена, откриха физиците

Ние не наблюдаваме странното поведение на обектите в квантовия свят в света на класическата физика, тоест в нашето ежедневие. Но ново моделиране от физици показва, че може да живеем в квантова мултивселена, където нашата реалност е само един от много светове. Изследването е публикувано в списанието Physical Review X.

Според авторите на изследването, доколкото експериментите ни позволяват да преценим, живеем в квантов свят, пише New Scientist. Но защо тогава преживяваме неквантови феномени на класическата физика в нашата реалност? Физиците са проучили този въпрос и са открили, че в мултивселената, ако микроскопичният свят е квантов, появата на не-квантов свят може да е почти неизбежна.

За да стигнат до това заключение, учените започнаха с уравненията на квантовата теория. Тези уравнения не предоставят ясни описания на обектите и тяхното поведение в квантовия свят, а ги описват като размит набор от възможности. Тези възможности стават по-дефинирани само след наблюдение на микроскопичен обект.

В този случай е невъзможно да се каже как се е държал обектът само преди миг. Учените казват, че квантовата теория изглежда така, сякаш ограничава наблюдателите само до настоящия момент. Но това не отговаря на нашето светоусещане.

Интерпретацията на многото светове, която е интерпретация на квантовата механика, гласи, че Вселената се състои от много паралелни светове. Това тълкуване разсейва квантовата неяснота и показва, че всички възможности са реални, но се срещат в отделни светове, един от които може да е нашият свят с класическа физика, казват учените.

Авторите на изследването са използвали тази идея, както и идеята за "декохерентни истории", според които всеки физически процес може да бъде разбит на последователност от стъпки, които се случват в определени моменти. Това позволява на квантовите обекти да имат добре дефинирани доказателства за поведение в миналото. Физиците използваха математически модел, за да преценят колко често мултивселената може да предостави такива разумни, недвусмислени истории.

Авторите са използвали опростена система, която съдържа два обекта, които обменят топлина помежду си. Според учените, въпреки привидната си простота, този модел улавя свойства, които по-сложните системи в реалния свят трябва да имат.

Физиците са проучили как увеличаването на два обекта в няколко хиляди частици увеличава вероятността те да попаднат в свят, който се подчинява на класическата физика. Те установиха, че това се случва много бързо и почти всеки път. Това означава, че нашата реалност изглежда съвместима с квантовата мултивселена, казват изследователите.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина