Отлагат поскъпването на цигарите?

Автор: Plovdiv Now 4237
Отлагат поскъпването на цигарите?

Поскъпването на тютюневите изделия заради новите акцизни ставки може да се отложи до 1 септември, а не да е от 1 юли. Това стана ясно по време на дебатите по актуализацията на бюджета в ресорната парламентарна комисия.

В законопроекта е предвидено покачване на акцизните ставки на конвенционалните и електронните цигари и въвеждането на акциз при никотиновите течности от началото на следващия месец, както и поетапното покачване на този акциз от юли до 2025 година.

Председателят на Асоциацията на производителите и вносителите на тютюневи изделия Вержиния Джевелекова обърна внимание, че новите акцизи ще изискват регистрация на нови цени и съответно промени в бандеролите, което изисква време. Затова тя настоя само тази година срокът да се измести.

"Така че, тези обстоятелства налагат поради технически (причини), оперативно, по-дълго време, за да можем да се справим. Днес сме 9 юни. Молбата ни е да разгледате възможността този срок да бъде увеличен - тоест отсрочка за първото вдигане, което предстои. Например първи октомври за нас би било прекрасно", каза тя, цитирана от БНР.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина