Откриха официално Епископската базилика на Филипопол СНИМКИ

Автор: Plovdiv Now 11210
Откриха официално Епископската базилика на Филипопол СНИМКИ

Епископската базилика на Филипопол вече е едно от новите музейни съкровища на Пловдив, предаде PlovdivTime.

На церемонията присъстваха кметът Здравко Димитров, посланикът на САЩ в България Н.Пр. Херо Мустафа, народните представители Дани Каназариева и Иван Тотев и голяма част от политическия елит на Пловдив.

"Днес е много важен и специален ден. Искам да благодаря на фондация Америка за България, Община Пловдив, Министерството на културата и всички, които направиха това да стане факт. Дълги години беше положен много труд, за да стигнем до този резултат. Днес е денят, в който ЮНЕСКО отбелязва деня за културните паметници. Заедно ще покажем каква страхотна култура и история има България. Базиликата ще донесе много исторически, културни и икономически ползи за Пловдив", заяви американският посланик Херо Мустафа.

За мен е е удоволствие да бъда тук днес на откриването на Базиликата. В продължение на седем години работихме ръка за ръка камък по камък, за да дадем нов живот на Епископската базилика. Без сътрудничеството с Община Пловдив тези мозайки, които се простират на 2000 кв. км. щяха да останат зад вековната пръст. Участието на Министерството на културата помогна от първите стъпки до неговото завършване. Посолството на САЩ също оказа сериозна подкрепа Базиликата да стане факт. Базиликата е забележителност, която ще остане и за бъдещите поколения. За първи път посетих мястото през 2015-а година и бяха запленена от мястото", заяви президентът на фондацията "Америка за България" Нанси Шилър.

В 11:00ч. кметът на Пловдив Здравко Димитров, посланикът на САЩ Херо Мустафа, президентът на фондацията "Америка за България" Нанси Шилър и директорът на "Старинен Пловдив" Богомил Грозев официално прерязаха лентата и откриха Епископската Базилика на Филипопол. 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина