От Щаба: Вървим към края на третата вълна, но тенденцията е крехка

Автор: Plovdiv Now 5035
От Щаба: Вървим към края на третата вълна, но тенденцията е крехка

"Отчитаме първи крачки от края на третата вълна в България с много крехка, но ясна и отчетлива тенденция на спадане на заболеваемостта", това съобщи министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов.

14-дневната заболеваемост е 680,5 заболеваемост на 100 000 души. По думите му има тенденция за намаляване на заетостта на леглата в болничните заведения. 

"Втора седмица имаме задържане и лек спад на случаите. Това обаче не трябва да ни успокоява. Като положителност и като смъртност данните са по-ниски от втората вълна", обясни на свой ред доц. Ангел Кунчев.

По 14-дневна заболеваемост България се нарежда на 9-то място в Европейския съюз и 4-то на Балканския полуостров. 

Оказва се, че все още има сериозни разлики във вътрешното разпределение на заболелите. В няколко области заболеваемостта се запазва висока с над 700 болни на 100 000 души - това са областите София, Варна, Перник, Бургас, Русе и Софийска област. 

Под 500 на 100 000 е заболеваемостта в Разград, Видин, Кърджали, Търговище, Велико Търново и Габрово. 

Тенденциите за спад на заболеваемостта у нас са изключително крехки и трябва да се акцентира върху отговорността на всеки един в условията на пандемия. Това предупреди председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

„Все още не сме достигнали нивата на най-висотата точка от ноември. В момента имаме 676 на 100 000 заразени, което ни изравнява със ситуацията отпреди две седмици, тоест прехвърлили сме платото и вървим надолу. Но спадът на заболеваемостта е само 7% на двуседмична база, което не бих казал, че е много трайно”, посочи ген. Мутафчийски

По отношение на починалите – все още не сме достигнали връхната точка 27.7 на 100 000 от зимата. Сега сме 23.2 на 100 000 и все още нямаме задържане в тази насока и тенденцията е покачващата се, обясни той.

Що се отнася до хоспитализациите – и там спадът е малък.

Източник: trafficnews.bg

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина