От днес у нас се прилага бустер и с ваксината на Janssen

Автор: Plovdiv Now 6669
От днес у нас се прилага бустер и с ваксината на Janssen

От днес, 8 януари, у нас е възможно прилагането на бустер и с ваксината срещу COVID-19 на Janssen.

Съгласно Кратката характеристика на продукта в Националната здравно-информационна система ще е възможно да се регистрира поставянето на втора доза 60 дни след първата, както и бустерна 90 дни след завършен курс с иРНК ваксина (Comirnaty или Spikevax). Това съобщиха преди дни от Българския лекарски съюз, позовавайки се на информация на Здравното министерство.

От съсловната организация напомнят, че бустерна доза се прилага само при лица на и над 18 години.

Поставянето на допълнителна доза ваксина, по лекарска преценка и препоръка, при имунокомпрометирани лица е възможно не по-рано от 28 дни след завършена ваксинационна схема за ваксина Comirnaty – за лица от 5 години нагоре, и за ваксина Spikevax – за лица от 12 години нагоре.

Ето какви са препоръките от Министерство на здравеопазването и Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката, свързани с ваксинацията срещу COVID-19:

- При лица, заболели от COVID-19 след прилагане на първа доза от ваксините с двудозов режим на имунизация, втората доза ваксина се поставя не по-рано от 90 дни след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

- Преболедували от COVID-19 могат да се ваксинират с пълна имунизационна схема не по-рано от 90 дни след лабораторно потвърждаване на диагнозата.

- Бустерна доза ваксина след завършен ваксинационен курс се прилага не по-рано от 90 дни от датата на поставяне на втората доза (при двудозовите ваксини) и първа доза (при еднодозовите ваксини).

- иРНК ваксина (на производителя Pfizer/BioNTech или на производителя Moderna) може да се поставя като бустерна доза след завършен ваксинационен курс с иРНКили векторна ваксина не по-рано от 90 дни след завършения ваксинационен курс.

- Във връзка с установения повишен риск от миокардити и перикардити при юноши и млади мъже след прилагане на иРНК ваксини, проявен макар  в много редки случаи, преимуществено при прилагане на Spikevax, при мъже до 30 години да се предпочита бустер Comirnaty.

- При хомоложна, както и при хетероложна ваксинационна схема, бустерната доза от ваксината Spikevax е 0,25 ml, съдържаща 50 микрограма иРНК, което е  половината от първичната доза (одобрено в КХП на ваксината).

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина