Основните признаци на новия вариант на коронавируса Омикрон са главоболие и силна умора

Автор: Plovdiv Now 19152
Основните признаци на новия вариант на коронавируса Омикрон са главоболие и силна умора

Първите и основни признаци на инфекция с новия вариант на коронавируса Омикрон се изразяват в главоболие и силна умора, докато по-рядко се появяват температура или болки в гърлото, обяви пред ТАСС председателят на Южноафриканската медицинска асоциация Анжелик Кутзе, която има медицинска практика в предградията на столицата на страната Претория.

"Преди около десетина дни при мен започнаха да идват пациенти с оплаквания от силна умора и депресия, както и силно главоболие", отбелязва тя. 

"Само един или двама имаха леко повишена телесна температура и болки в гърлото. Хората идваха на втория или третия ден на заболяването, като никой от тях дори не е предполагал, че може да е заразен с коронавирус, тъй като не са имали обичайните за ковид симптоми. В същото време се оказа, че нивото на кислород в кръвта при заразените не се понижава", посочва медикът и допълва, че става дума за няколко десетки души.

Кутзе отбелязва, че нито един от нейните пациенти с новия щам на коронавируса не е хоспитализиран: "Заразените с Омикрон не се нуждаят от болнични грижи и кислород".

"Онези, които се обърнаха към мен за помощ, се възстановиха за 2-3 дни", категорична е тя.

Ръководителят на Южноафриканската медицинска асоциация отбелязва още, че основно младите хора се заразяват с щама Омикрон, като сред пациентите й е имало дете на шестгодишна възраст.

"В същото време повече от половината от тях не са ваксинирани срещу коронавируса", отбелязва Кутзе и подчертава, че ваксинацията си остава основният фактор в борбата с коронавируса под всякаква форма.

"Все още изследванията върху щама Омикрон са в ранен етап, както и събирането на данни за заразените с него. Мисля, че след две седмици ще знаем повече за поведението на новия вариант на коронавируса. Моята работа със заразените показва, че не трябва да се внася паника и да се вземат ненужни мерки, които не отговарят на съществуващата заплаха", заключава тя.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини

Изпрати новина