Окончателно: Намалиха присъдата на Марияна, която уби приятеля си в Пловдив

Автор: Plovdiv Now 4840
Окончателно: Намалиха присъдата на Марияна, която уби приятеля си в Пловдив

10 години лишаване от свобода при първоначален строг режим е окончателната присъда за 48-годишната Мариана Пейкова, която на 24 юни 2019 година прободе смъртносносно с нож приятеля си Йордан Иванов. Това постанови днес Върховният касационен съд.

Припомняме, че във фаталната нощ двамата изпили бутилка алкохол, след което избухнал скандал, придружен с чупене на бутилки. Марияна наръгала Йордан с нож в корема , след което той изпушил една цигара, двамата си легнали и заспали. Събудила се само Марияна, която си тръгнала, без да разбере, че мъжът е починал. Последва арест, а след това и признание за вина. 

Марияна даде пълни обяснения за отношенията си с жертвата и фаталната нощ. 

 „Йордан продължаваше да пие на масата. Той пак почна с тупаниците. Аз взех ножа, за да го изплаша. Той стана, ядоса се и ме разтърси за раменете. Залитна и тогава се е дупнал. Не знаех, че е наръган. После се кротна. Каза, че го боли корем и си легнахме. Аз също заспах", заяви Мариана в съдебната зала.

Според съдебномедицинската експертиза механизмът на извършване на престъплението е от удар с нож в областта на коремната кухина на пострадалия Иванов. С оглед на събраните доказателства по делото не се установява подсъдимата Пейкова да е нанесла прободно-порезните рани при неизбежна отбрана. 

Като смекчаващи вината обстоятелства бяха отчетени чистото съдебно минало, влошеното здравословно състояние, както и частичните самопризнания, направени от подсъдимата Марияна. Като отегчаващи вината обстоятелства съдът отчете лошите характеристични данни на подсъдимата, както и обстоятелството, че деянието е извършено след  употреба на  алкохол. 

През юни 2020 Окръжен съд призна Пейкова за виновна и я осъди на 12 години лишаване от свобода. През октомври присъдата бе потвърдена от Апелативен съд – Пловдив и накрая изменена от ВКС.

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина