Напусна ни Димитър Грозданов, създател на международния фестивал “Процес - Пространство“

Автор: Plovdiv Now 14653
Напусна ни Димитър Грозданов, създател на международния фестивал “Процес - Пространство“

Напусна ни Димитър Грозданов. Името му ще остане неизменно свързано с историята на съвременното българско изкуство. Изкуствовед и художник, той създател на международния фестивал "Процес - Пространство", негов вдъхновител и директор. Поклон, съобщиха от Съюза на българските художници.

Димитър Грозданов е роден на 3 октомври 1951 в гр. Генерал Тошево. През 1978 г. завършва Художествена академия, специалност “История и теория на изкуството”. Основава фестивал “Процес – Пространство” през 1992 г. в Балчик.

Президент е на Триенале София’96. Куратор на различни изложби като “Тухлата”, “Ухото на Ван Гог”, “Лабиринт”, “Голямата графика” и “Безопасна игла”. От 1992 г. е главен редактор на списанията “Изкуство” и “Изкуство – Art in Bulgaria”. В момента завежда отдел международна дейност в СБХ. Като художник има около 40 самостоятелни изложби в България, Франция, Швейцария, Германия, Холандия, Турция, Тунис и др.

Най-големият му проект - фестивалът „Процес – Пространство“, свърза своята история и с Пловдив. От 1992-а форумът се провеждаше ежегодно в Балчик. Той бе първият частен и независим форум за съвременно изкуство, толериращ широк спектър на изразни форми - изложби, пърформанс, театър, танц. През годините той е широка платформа за междукултурен диалог и срещи между различни поколения артисти, школи и държави. С напредване на годините, фестивалът се разви и разшири своите сцени, като от 2016-а провеждаше изданията си и в Русе и Пловдив.

29-ото издание на „Процес-Пространство“ сподели артистичната сцена с множеството и разнообразни културни събития, които бяха част от „Пловдив – Европейската столица на културата 2019“. 

Редакцията ни изказва съболезнования на близките и приятелите на художника!

 

Подобни новини

Вашият коментар през Facebook

Новини Trafficnews logo

Изпрати новина